ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" назвав неприйнятними умови Росії щодо транзиту газу

"Транзит через Україну може бути на європейських умовах, а не на умовах РФ".

"Нафтогаз" назвав неприйнятними умови Росії щодо транзиту газу
Фото: argumentua.com

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко назвав неприйнятними умови Росії щодо транзиту газу.

Про це він написав у фейсбуці, коментуючи слова заступника голови МЗС РФ Олександра Панкіна про те, що Росія готова продовжувати український транзит, "але на тих умовах, які потрібні нам".

За словами Вітренка, ці умови включають "відновлення балансу у відносинах" і продовження транзитного контракту без зобов'язань "Газпрому" за обсягами.

"Обидві умови є абсолютно неприйнятними для "Нафтогазу", і в цьому нас підтримує Єврокомісія. «Баланс у відносинах» уже було відновлено рішеннями міжнародного арбітражу", - написав Вітренко.

Він наголосив, що відмовлятися від вимог за рішенням арбітражу "Нафтогаз" не буде.

"Поточний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" не відповідає вимогам українського та європейського законодавства, тому він не може бути продовжений", - додав Вітренко.

"Якщо підсумувати, транзит через Україну може бути на стандартних європейських умовах, а не на умовах РФ", - заявив топ-менеджер НАК.

Він також підкреслив, що в "Нафтогазу" є реальна можливість через новий арбітраж відсудити приблизно 10 млрд доларів компенсації за відсутність транзиту після 2019 року.

Нагадаємо, термін дії контракту на транзит російського газу в ЄС від 2009 року закінчується 1 січня 2020 року.

Наприкінці січня 2019 року голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз" Андрій Коболєв заявив, що компанія готова продовжити чинні договори про транзит російського газу через територію України після 2019 року, якщо вони будуть дотримуватися норм європейського права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram