ГоловнаЕкономікаБізнес

Кошти від екологічного податку в Україні використовують на нецільові проекти, - еколог

"Поширена думка, що в Україні немає грошей для захисту довкілля. Але чи їх насправді немає?"

Кошти від екологічного податку в Україні використовують на нецільові проекти, - еколог
Фото: dp.sfs.gov.ua

Надходження в бюджет від екологічного податку використовують неефективно, а часто – на нецільові проекти. Тим часом їх могли б спрямувати на вирішення екологічних проблем. Таку думку висловила під час круглого столу в Українському кризовому медіа-центрі Яна Басиста, керівник проекту інтерактивної онлайнової карти джерел забруднення довкілля в Україні Detox Ukraine.

"Поширена є думка, що в Україні немає грошей для захисту довкілля. Але чи насправді їх немає? 4,7 млрд грн - це сума надходжень від екологічного податку, який отримав бюджет України у 2017 році. Цього року держбюджет очікує отримати 6,3 млрд грн. Тобто проблема не у фінансах, у в неефективному управлінні", – зазначила Басиста.

Еколог зазначила, що підходи до використання надходжень від екологічного податку слід переглянути на державному рівні.

"Поширеним є неефективний розподіл екологічних фондів і навіть їх використання на нецільові проекти. Тому негайно треба запровадити проектний менеджмент у природоохоронній діяльності України. Потрібно оприлюднювати всі проекти, які планує держава, встановлювати конкретні показники ефективності, оприлюднювати детальні кошториси цих проекті, а також звітувати щоквартально про реалізацію цих проектів", – сказала Басиста.

Вона акцентувала, що має бути діалог між державою, громадськістю і бізнесом для того, щоб правильно використовувати "екологічні" кошти.

Як зазначалося, на державному рівні наразі обговорюється питання щодо можливості повернення частини коштів від сплаченого екоподатку підприємствам-забруднювачам для того, щоб вони встановлювали обладнання для очищення викидів в атмосферу. Така практика є поширеною у Європі.

Про неефективне використання екологічного податку в серпні 2018 року також висловлювався міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. "На жаль, поки що ці кошти спрямовуються на щось інше, а не на природоохоронні заходи", – сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram