ГоловнаЕкономікаДержава

Голова "Газпрому" пообіцяв десятиразове зниження транзиту газу через Україну

Це, за словами Міллера, відбудеться після запуску "Північного потоку-2" і "Турецького потоку".

Голова "Газпрому" пообіцяв десятиразове зниження транзиту газу через Україну
Алексей Миллер
Фото: EPA/UPG

Після запуску "Північного потоку 2" і "Турецького потоку" транзит російського газу через Україну знизиться в 10 разів, заявив голова "Газпрому" Олексій Міллер.

"Ми не говоримо про те, що ми повністю перекриємо транзит через територію України. Є суміжні держави, є регіони, які розташовані на кордоні з Україною з боку Європи, і, без сумніву, постачання в ці регіони Європи будуть здійснюватися транзитом через територію України. Інша річ, що це обсяги, які будуть, без сумніву, менш значні. Мабуть, мова може йти про 10-15 млрд куб. м газу на рік", - наводить слова Міллера "Интерфакс".

На питання про умови майбутньої співпраці з "Нафтогазом" Міллер сказав: "Мають відбутися переговори. У кожнім разі це не ті умови, які ми отримали в рамках розгляду позову в Стокгольмському арбітражі".

Напередодні Міллер заявив, що "Газпром" вже через місяць завершить будівництво першої нитки "Турецького потоку". "Те, що стосується першої нитки - побудовано 827 км, і буквально в першій декаді травня ми закінчимо укладання першої нитки газопроводу. Залишається побудувати приймальний термінал і другу нитку. Тож усе йде за планом", - сказав він.

У 2017 році Україна транспортувала 93 млрд куб. м російського газу, у 2016 році - 82 млрд куб. м. Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв оцінював дохід України від транзиту російського газу 2017 року в 3 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram