ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ закрив Вектор Банк

Фонд гарантування вкладів виплатить 77,7 млн грн його вкладникам.

НБУ закрив Вектор Банк
Фото: Facebook/Вектор Банк

Правління Національного банку 2 березня визнало неплатоспроможним Вектор Банк.

Як повідомляють на сайті НБУ, у банку виникли проблеми з ліквідністю і при цьому він подав недостовірну статистичну звітність. У відповідь на це Нацбанк призначив банку куратора і включив фінустанову у список проблемних.

Незважаючи на це, єдиний власник ПАТ "Вектор Банк" Андрій Перкаль не надав фінансову підтримку своєму банку. За даними статистичної звітності Вектор Банку, залишок коштів на кореспондентському рахунку в Національному банку є критично низьким - станом на 1 березня 2017 року становить 76 тис. гривень, або 0,1% від зобов'язань банку.

Після зарахування Вектор Банку в категорію проблемних було виявлено факти невідображення ним у бухгалтерському обліку документів клієнтів, які не опрацьовано у встановлений законодавством термін. У зв'язку з цим НБУ дійшов висновку, що Вектор Банк не здатен своєчасно і в повному обсязі виконувати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів. Також погіршилися фінансові показники діяльності банку.

95% вкладників (852 людини) отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їхній розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. гривень. Клієнти з великими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої фондом. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми в обсязі 77,7 млн гривень.

Нагадаємо, що Вектор Банк став четвертим банком, закритим 2017 року. Першим був Платинум Банк 10 січня, другим - НК Банк 19 січня, третім - Фортуна-банк 26 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram