ГоловнаЕкономікаДержава

ФДМ відмовився продавати "Центренерго" у 2016 році

Епопея з приватизацією генерацій далека від завершення

ФДМ відмовився продавати "Центренерго" у 2016 році
Игорь Билоус
Фото: sfs.gov.ua

Фонд державного майна вкотре переглянув плани щодо приватизації "Центренерго". Якщо раніше у ФДМ допускали продаж енергогенерувальної компанії восени, то тепер мова йде про перший чи другий квартал 2017 року.

"Я можу відверто сказати, що підготувати до приватизації за півроку такий складний об'єкт, як "Центренерго" неможливо. Додатково, вважаю, дуже складно продавати в період опалювального сезону", - сказав голова ФДМ Ігор Білоус на брифінгу.

За його словами, продаж держпакету акцій "Центренерго", ймовірно, відбудеться у першому півріччі 2017 року.

Нагадаємо, влітку 2015 року, між тодішніми міністром енергетики Володимиром Демчишиним і прем'єром Арсенієм Яценюком виник конфлікт через ці акції. Яценюк публічно зажадав від Демчишина передати ФДМ акції "Центренерго" для приватизації і висловив припущення, що міністр енергетики затягує цей процес в інтересах російського олігарха Костянтина Григоришина. Акції "Центренерго" ФДМ отримав тільки наприкінці лютого 2016 року.

За даними ряду ЗМІ, "Центренерго" входить в сферу інтересів депутата Ігоря Кононенко.

До складу "Центренерго" входять три ТЕС: Вуглегірська (Київська область), Зміївська (Київська область) і Трипільська (Київська область), сумарна проектна потужність яких становить 7 660 МВт, це близько 14% від загальної потужності електростанцій України. На ТЕС компанії встановлено 23 енергоблоки потужністю від 175 до 800 МВт, з яких 18 блоків - вугільні, а 5 призначені для використання газомазутного палива. Державі належать 78,289% компанії.

Станції "Центренерго" - це останні ТЕС, які ще знаходяться у державній власності. Більшість інших контролюється енергохолдингом ДТЕК Ріната Ахметова, якому належать компанії "Дніпроенерго" (Запорізька, Криворізька, Пріднепропвская ТЕС), "Східенерго" (Курахівська, Луганська, Зуївська ТЕС), "Західенерго" (Бурштинська, Добротвірська, Ладижинська ТЕС), "Донецькобленерго" (Миронівська ТЕС). Донецький бізнесмен Ігор Гуменюк контролює ще дві станції - Старобешівську і Слов'янську, які належать компанії "Донбасенерго".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram