ГоловнаЕкономікаБізнес

Британський фінансист порадив Україні зайнятися реформою освіти і банківської системи

"Я не здивований, що близько 70 українських банків зазнали краху за останні два роки"

Британський фінансист порадив Україні зайнятися реформою освіти і банківської системи

Реформа освіти та банківської системи мають бути пріоритетом для нового уряду, вважає британський фінансист Ніл Сміт.

"Щоб створити умови для зростання української економіки, новому уряду потрібно реформувати систему освіти. У довгостроковій перспективі Україна мусить культивувати свій людський капітал. Молоді українці з новим мисленням - ось хто може привести країну до успіху. Система української освіти сьогодні страждає від корупції, здача іспитів часто зводиться до грошей в конверті, а більшість навчальних матеріалів вже застаріли - я знаю про це не з чуток, оскільки працюю в Україні, і мені доводиться наймати вчорашніх випускників. Навіть якщо систему освіти буде реформовано, наслідки такої корупційної практики триматимуть Україну позаду протягом багатьох десятиліть. З цим потрібно боротися за всяку ціну вже сьогодні, щоб економіка процвітала у довгостроковій перспективі. Україні потрібні освічені управлінці, здатні приймати правильні рішення на користь усіх стейкхолдерів", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Також для розвитку економіки України, дуже важливо реалізувати реформи в банківському секторі, зазначив британець.

Сміт підкреслив, що банківська система України має величезні системні проблеми, оскільки регулятор протягом багатьох років дозволяв банкам штучно роздувати свій капітал за допомогою кредитів, виданих компаніям акціонерів банку. "Я не здивований, що близько 70 українських банків зазнали краху за останні два роки. Населення не довіряє банківській системі настільки, що приховує під матрацом заощадження, які практично дорівнюють половині ВВП", - зазначив він.

"Нещодавно МВФ оцінив фіскальний мультиплікатор України нижче за 1. Це означає, що кожен долар, вкладений державою в економіку, збільшує ВВП менш ніж на один долар - воістину шокуюче досягнення. Новий уряд мусить створити нову банківську систему, у якій гроші вкладників не випливають з країни, а продуктивно працюють на економіку. Має існувати 5-6 великих банків, яким дозволено приймати роздрібні депозити за умови повних гарантій з боку держави. Це було б хорошим першим кроком до відновлення довіри нації до банків. Якщо особисті заощадження українців вкласти в економіку - ВВП України збільшитися вдвічі. А якщо грошовий мультиплікатор країни завдяки реформуванню збільшиться до рівня світових стандартів, то ВВП може зрости в рази", - зазначив Сміт.

Англійський фінансист Ніл Сміт є випускником Кембриджського університету. До 2004 року керував альтернативними інвестиціями в Morley Fund Management у Лондоні (нині Aviva Investors), де керував акціонерним капіталом обсягом понад 6 млрд. доларів. З 2004 року відомий як керуючий інвестиціями у справах Росії та СНД. З 2011 року - власник Eastern Beverage Company одного з найбільших світових виробників алкогольної продукції. В Україні його інтереси представляє компанія ТОВ "ІСТЕРН БЕВЕРІДЖ ТРЕЙДИНГ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram