ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ підвищив ліміт на продаж валюти населенню

Гонтарева оголосила про пом'якшення валютного регулювання.

НБУ підвищив ліміт на продаж валюти населенню
Фото: LB.ua

Національний банк вирішив підвищити з 5 березня ліміт на продаж валюти населенню з 3000 до 6000 гривень на добу (в еквіваленті).

Про це на брифінгу в четвер повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева.

Також підвищено ліміт на зняття валюти з депозитів з 20 тисяч до 50 тисяч гривень в еквіваленті, в національній валюті - з 300 тис. до 500 тис. гривень

"Національний банк ухвалив рішення продовжити поступову лібералізацію чинних адміністративних обмежень, які діють на валютному ринку. Таке рішення обґрунтоване сигналами, які свідчать про поступове зростання довіри до банківського сектору та стабілізації валютного ринку", - сказала вона.

У другому півріччі 2015 року приріст депозитів фізосіб у гривні становив 22,7 млрд грн. Таку саму тенденцію спостерігають і 2016 року.

По-друге, додала Гонтарева, населення здає в банки більше валюти, ніж купує. 2015 року чиста купівля валюти банками становила 1,5 млрд доларів США, а в січні-лютому 2016 року - 261 млн доларів США.

По-третє, НБУ бачить достатню валютну ліквідність у комерційних банках, про що свідчить попит на облігації внутрішньої державної позики Мінфіну. Від початку року держава продала банкам боргових паперів на суму 917 млн доларів.

"Тож ми залишаємося послідовними у своїх намірах проводити лібералізацію валютного регулювання. Ми стали на цей шлях восени після реструктуризації державного боргу, зараз ми продовжуємо пом'якшувати обмеження, тому що в нас з'явилися належні умови. Це стабільна ситуація в банківському секторі", - сказала вона.

При цьому НБУ вирішив зберегти облікову ставку на рівні 22%, не змінюючи своєї монетарної політики. Також продовжено на 3 місяці вимогу обов'язкового продажу 75% валютної виручки експортерами.

"Ми вважаємо за необхідне зберегти нинішню монетарну політику. Надалі Національний банк має намір поступово пом'якшувати монетарну політику в разі зниження інфляційних ризиків. Передусім за умови відновлення політичної стабільності і відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, а також в разі поліпшення перспектив для вітчизняного експорту", - сказала Гонтарева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram