ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила закон, необхідний для запуску масштабної приватизації

ФДМ позбавили необхідності продавати пробні пакети акцій на біржах

Рада ухвалила закон, необхідний для запуску масштабної приватизації
Фото: Макс Левин

Верховна Рада у вівторок, 16 лютого, прийняла у другому читанні і в цілому законопроект №2319а-д, який необхідний для запуску процесу масштабної приватизації.

Його підтримали 252 депутати.

Підтриманий законопроект забезпечує недопущення до процесів приватизації як покупців юридичних і фізичних осіб з держав, які визнані ВРУ державою-агресором, а торговці цінними паперами зобов'язуються надавати інформацію про осіб, в інтересах яких здійснюється придбання державних корпоративних прав.

Окрім того, законопроект скасовує норму, яка закріплювала обов'язковий продаж на фондових біржах 5-10% акцій об'єктів груп В і Г до проведення конкурсу. Фонду держмайна надається можливість залучати до процесу приватизації радників за позабюджетні кошти.

Фонд держмайна розробив згаданий законопроект ще на початку літа 2015 року, але парламент не встиг його розглянути, що загальмувало процес приватизації, передусім великих об'єктів. Уряд змушений був призупинити, зокрема, продаж ПАТ "Одеський припортовий завод".

Нагадаємо, президент Петро Порошенко наприкінці грудня назвав державні підприємства "потужним джерелом корупції" і закликав Верховну Раду прискорити їх приватизацію.

2016 року держава розраховує виручити 17 млрд гривень від приватизації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram