ГоловнаЕкономікаДержава

Україна посіла 130 місце у світовому рейтингу сприйняття корупції

За рік Україні вдалося заробити лише один додатковий бал

2015 року Україна піднялася у світовому рейтингу сприйняття корупції CPI і зайняла 130 місце зі 168.

Про це свідчать дані дослідження Bertelsmann Foundation Transformation Index, повідомляє офіційний сайт Transparency International.

За рік Україна заробила лише один додатковий бал і досягла результату 27 балів зі 100 можливих. Окрім того, наголошують, що торік наша країна була на 142-му місці зі 175.

"Отримати підвищення рейтингу цього року Україні вдалося завдяки більш критичному ставленню суспільства до корупціонерів", - йдеться в дослідженні.

Незважаючи на те, що проблема корупції, як і раніше, залишається актуальною у всьому світі, число країн, які поліпшили свої показники за 2015 рік, перевищило кількість держав, чиї позиції погіршилися. Загалом дві третини зі 168 країн отримали менш ніж 50 балів за шкалою від 0 (украй високий рівень корупції за сприйняттям) до 100 балів (вкрай низький рівень корупції за сприйняттям).

"У таких країнах, як Гватемала, Шрі-Ланка і Гана, громадянські активісти і в групах, і поодинці доклали багато зусиль, щоб вигнати корупціонерів, і тим самим показали суспільству переконливий приклад, що мав би надихнути інших на рішучі дії у 2016 році", - зазначили в Transparency International.

Трійкою лідерів у світовому антикорупційному рейтингу стали Данія, Фінляндія і Швеція з 91, 90 і 89 балами відповідно. Найбільш корупційними країнами світу є Північна Корея та Сомалі з 8 балами.

Помітно погіршилися показники Бразилії - країна втратила 5 балів і опустилася в рейтингу на 7 позицій, зайнявши 76-те місце. "Скандал, що вибухнув у 2015 році навколо нафтової компанії Petrobras, вивів людей на вулиці країни; а розпочатий судовий процес над компанією, можливо, зупинить корупцію в Бразилії", - наголошено в дослідженні.

Нагадаємо, екс-президент України-втікач Віктор Янукович увійшов у топ-15 корупційників за версією Transparency International.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram