ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна ввела мораторій на виплату Росії $3,582 млрд

Яценюк заявив про готовність судитися з Кремлем.

Україна ввела мораторій на виплату Росії $3,582 млрд
Фото: www.kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів вирішив ввести мораторій на виплату так званого "російського боргу" за єврооблігаціями на суму 3 млрд 75 млн млрд доларів США, а також на виплату 507 млн доларів США, які КБ "Південне" і "Укравтодор" заборгували російським банкам.

Про це повідомив на позачерговому засіданні уряду прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Від сьогодні виплати за цими боргами на загальну суму 3,582 млрд доларів на користь російської сторони припиняються. До моменту або прийняття наших пропозицій щодо реструктуризації, або відповідного судового рішення. Ми готові до судової процедури з російською стороною", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд. Термін погашення паперів настає 20 грудня 2015 року.

16 грудня МВФ визнав борг України перед Росією офіційним, але це не є перешкодою для продовження фінансування України. 8 грудня МВФ зняв заборону на кредитування країн із протермінованою суверенною заборгованістю. Таким чином Україна, навіть у разі дефолту за російськими облігаціями, має право розраховувати на продовження надходження грошей від МВФ.

Втім, для цього треба ухвалити бюджет на 2016 рік, який задовольнить вимоги Фонду щодо дефіциту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram