ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінфін проігнорував усі обговорення з галуззю підвищення акцизів на цигарки, - учасник ринку

Тютюнники поскаржилися, що всіх їхніх пропозицій не прийняли.

Мінфін проігнорував усі обговорення з галуззю підвищення акцизів на цигарки, - учасник ринку
Фото: vkurse.ua

Запропонованих Міністерством фінансів ставок акцизу на цигарки не обговорювали з тютюновою галуззю, попередні обговорення відхилено. Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили в компанії "JTI Україна".

"Мінфін не взяв до уваги нічого з того, що індустрія обговорювала з відомством на різних комунікаційних майданчиках, у тому числі розмір підвищення", - уточнили в компанії.

У Міністерстві фінансів пропонують 2016 року підвищити мінімальне акцизне зобов'язання і специфічний компонент акцизу на цигарки на 40%, а адвалорний - фактично на 50%, а надалі підвищувати акцизи на 7% щорічно. Але, за даними "JTI Україна", щорічні підвищення акцизів на тютюнові та алкогольні вироби в розмірі 7% і 5% будуть нараховувати поверх рівня інфляції.

"В умовах постійної макроекономічної нестабільності і фактичного рівня інфляції, зафіксованого у 2014-15 рр., можна з упевненістю говорити про те, що акциз на тютюнові вироби в наступні роки буде підвищено фактично на 30-40%. У проект бюджету на інфляцію закладено цифру 12%. Ніхто не гарантує, що ця цифра залишиться на такому рівні", - прокоментували в компанії.

Згідно з її даними, спираючись на запропонований розміру підвищення ставок, немає жодних перспектив зібрати заплановані надходження від акцизу до бюджету: "За допомогою підвищення акцизу намагаються збалансувати бюджет на папері за залишковим принципом, використовуючи при цьому завищені нереалістичні цифри, наприклад, за обсягом ринку тютюнової продукції . За розрахунками Мінфіну, незважаючи на запропоноване різке підвищення акцизу, обсяги реалізації тютюнової продукції наступного року мають зрости майже на 5%, до 71 млрд штук".

Як повідомляли,  заступниця міністра фінансів Олена Макеєва заявила, що Мінфін вважає прийнятними запропоновані ставки акцизу для тютюнової галузі і розраховує на припинення цигаркової "цінової війни".

Тим часом виробники тютюнової продукції продовжують знижувати ціни на деякі марки, щоб конкурувати за частку ринку. Зараз можна знайти цигарки по 8,5 грн за пачку, при тому що значення акцизу і ПДВ у ціні пачки становить 7,5 грн. Раніше повідомляли, що бюджет зазнає суттєвих втрат у вигляді недоотриманих податків через цінові війни у тютюновій галузі.

Згідно з проектом податкової реформи Мінфіну, передбачено збільшити ставки акцизу на лікеро-горілчані вироби удвічі - до 141,06 грн/літр 100% спирту, у 2017-2020 роках ставку збільшуватимуть на 5%, і у 2020 році вона складе 171,47 грн.

Акциз на цигарки за специфічною ставкою зросте на 40% - до 318,26 грн за 1 тис. штук і буде збільшуватися щорічно на 7%, а до 2020 року складе 429,29 грн. Адвалорна ставка акцизу на цигарки збільшиться на 25% - до 15% максимальних роздрібних цін з ПДВ (у 2015 році - 12% без ПДВ) і в 2017-2020 роках змінюватися не буде.

Акцизну ставку на сухі вина запропоновано збільшити вп'ятеро - до 0,05 грн/літр, кріплені вина і вермути - на 50%, до 5,37 грн/літр (до 2020 року зросте до 6,53 грн), ігристі вина - на 50%, до 7,8 грн/літр. Акциз на пиво буде збільшено удвічі - до 2,48 грн за літр, до 2020 року він буде збільшуватися на 5% щорічно і сягне 3,01 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram