ГоловнаЕкономікаБізнес

Екстрену евакуацію "вишок Бойка" Росією пояснили загрозою арешту

Бурові перебували "в нейтральних водах із невизначеним міжнародним статусом"

Екстрену евакуацію "вишок Бойка" Росією пояснили загрозою арешту
"Черноморнефтегаз"
Фото: minek-crimea.gov.ua

Екстрена евакуація бурових установок "Чорноморнафтогазу" в російські територіальні води під військовим конвоєм пов'язана з ризиком їхнього арешту за підготовлюваним позовом "Нафтогазу України".

Про це повідомляє

"КоммерсантЪ".

"Влада" Криму спочатку пояснювала ситуацію "складною міжнародною ситуацією", потім - "терористичною загрозою", а в підсумку - "технічною необхідністю". Тим часом результатом стала зупинка буріння на найбільш перспективному родовищі регіону.

У понеділок "Чорноморнафтогаз" повідомив, що дві нові самопіднімальні бурові установки компанії (В-312 і В-319) були переміщені з Одеського шельфового родовища в територіальні води РФ. Бурові йшли під конвоєм катерів ФСБ Росії і ракетного катера Чорноморського флоту. За версією "Чорноморнафтогазу", з караваном ледь не зіткнулося турецьке торгове судно, що створило "свідомо аварійну ситуацію". Згодом у ФСБ це спростували, заявивши, що турецьке судно "вчасно змінило курс".

Голова компанії Ігор Шабанов пояснив раптове перебазування і військовий ескорт тим, що бурові перебували "у нейтральних водах з невизначеним міжнародним статусом". Терміновість операції він також пов'язав з "підвищеною терористичною загрозою", не уточнивши при цьому, в чому саме її суть.

Нагадаємо, 2011 року "Чорноморнафтогаз" придбав дві глибоководні бурові платформи по $400 млн кожну. Угоди оформили через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. 2013 року норвезька фірма Ferncliff повідомила, що у 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявили, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн. Юрій Бойко обіймав посаду міністра енергетики 2011 року, тому бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Крім того, є непрямі ознаки, що Бойко причетний до цього корупційного придбання.

2014 року, коли анексували Крим, обидві вишки перейшли у власність Росії. При цьому вони залишалися на Одеському родовищі, яке набагато ближче до материкової частини України, ніж до півострова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram