ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія перемістила "вишки Бойка" ближче до Криму

Коли пересували "Годованця", якесь торгове судно під турецьким прапором спробувало перепинити шлях каравану.

Росія перемістила "вишки Бойка" ближче до Криму
Фото: blackseagas.com

Росія пересунула ближче до півострова Крим бурові установки В-312 і В-319 (так звані "вишки Бойка"), які після анексії залишилися на Одеському газовому родовищі. Про це в понеділок повідомила кримська компанія "Чорноморнафтогаз", створена на базі ДП "Чорноморнафтогаз".

Бурові В-312 "Петро Годованець" і В-319 "Незалежність" перемістили за наказом голови окупаційної адміністрації півострова Сергія Аксьонова.

Під час пересування "Годованця" якесь торгове судно під турецьким прапором спробувало перепинити шлях каравану, але його відігнали сторожовий катер прикордонної служби ФСБ Росії і ракетний катер Чорноморського флоту РФ.

"СПБУ В-312 була благополучно, незважаючи на сильний шторм, доставлена в місце призначення і встановлена на опори. Переміщення другої бурової установки СПБУ В-319 також проходило у важких погодних умовах і, крім того, супроводжувалося низкою технічних складнощів", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що обидві бурові перебувають "у територіальних водах Російської Федерації", але насправді йдеться про узбережжя Криму.

Нагадаємо, 2011 року держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожну. Угоди оформило через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. 2013 року норвезька фірма Ferncliff повідомила, що 2012 року продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн. Юрій Бойко обіймав посаду міністра енергетики у 2011 році, і бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Крім того, є непрямі ознаки, що Бойко причетний до цього корупційного придбання.

2014 року обидві вишки перейшли у власність Росії, коли Крим анексували. При цьому вони залишалися на Одеському родовищі, яке набагато ближче до материкової частини України, ніж до півострова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram