ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна завершила реструктуризацію боргу на $15 млрд

Кредитори списали 3 млрд доларів і відстрочили погашення основної суми на чотири роки.

Україна завершила реструктуризацію боргу на $15 млрд
Фото: dyvys.in

Україна в четвер, 12 листопада, завершила реструктуризацію зовнішнього боргу за 13 випусками єврооблігацій на загальну суму 15 млрд доларів, повідомила прес-служба Міністерства фінансів.

Домовленість передбачає списання близько 3 млрд доларів і відстрочку виплати 8,5 млрд доларів основної суми боргових зобов'язань на чотири роки.

Утримувачі 13 випусків облігацій, які погодилися на реструктуризацію і вчасно повідомили про свою участь в обміні паперів, отримують нові облігації через клірингові системи. Згідно з умовами обміну, прибутковість нових облігацій становить 7,75% річних і з терміном погашення з 2019-го по 2027-й. Крім цього, умовами обміну передбачено випуск державних деривативів.

Утримувачі, які не встигли подати розпорядження про участь в обміні, мають 150 днів, щоб зробити це. В іншому разі їхні папери продадуть на ринкових умовах.

Мінфін також шкодує, що Росія не погодилася на такий обмін. Згідно з умовами, про які домовлено з комітетом кредиторів, РФ не може отримати більш вигідні умови реструктуризації. Уряд висловлює готовність до пошуку компромісу з Росією.

Нагадаємо, державні деривативи, які випустять у рамках реструктуризації, передбачатимуть, що якщо ВВП України до 2020 року сягне 125,4 млрд доларів США (у 2014 році ВВП України становив 1 567 млрд гривень, або 100 млрд доларів за тодішнім курсом), а потім почне рости швидкими темпами, то перші п'ять років кредитори зможуть отримувати максимум по 1% ВВП за цими паперами (це вже більш ніж 1,254 млрд доларів США щороку), а ще 15 років після цього - по 40% від приросту ВВП понад 4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram