ГоловнаЕкономікаБізнес

Переселенці в Києві відкрили школу підприємництва для дітей

У першій, тестовій групі почали вчитися діти, які переїхали в столицю із зони АТО, але у перспективі бізнес-клуб зможе приймати на навчання всіх охочих.

Дитячий бізнес-клуб "Покоління z" відкрили 5 листопада у Києві вимушені переселенці з Донбасу, повідомляє кореспондент LB.ua.

Директор дитячого бізнес-клубу Оксана Коляда і її майбутні учні
Фото: Олександр Букрєєв
Директор дитячого бізнес-клубу Оксана Коляда і її майбутні учні

Проект розраховано на дітей 9-14 років. Першу групу зібрали переважно з дітей переселенців, які живуть у пансіонаті "Джерело" у Пущі-Водиці.

За два місяці юних студентів навчать основ економіки, підприємництва та фінансів у доступній формі, з використанням бізнес-ігор. «У підсумку вони зможуть створити свій бізнес-проект і пізніше втілити його в життя. Ми хочемо, щоб дитина не боялася продати свою працю, починаючи з ремесла: саморобок, м'яких іграшок, і закінчуючи комп'ютерними навичками, яким діти навчаються дуже швидко», - каже керівник клубу Оксана Коляда.

Учениця бізнес-клубу: «Я буду успішною!»
Фото: Олександр Букрєєв
Учениця бізнес-клубу: «Я буду успішною!»

Сьогодні проект діє як благодійний, а після оформлення документів у 2016 році зможе вийти на самоокупність, приймаючи учнів на комерційній основі.

«"Поколінням z" називають сьогоднішніх дітей, які змалку на "ти" з комп'ютером, мають аналітичний розум і здатні засвоювати великі обсяги інформації. Ми хочемо дати їм таку освіту, яка знадобиться в житті, на відміну від звичайної школи», - пояснює Коляда, досвідчений підприємець, а останнім часом - координатор громади переселенців у «Джерелі».

«Це проект Оксани, вона його придумала і розробила, а ми допомагаємо їй виконати її мрію», - каже Інеса Блозовська, директор благодійного фонду «Ekste Fund», який спонсував запуск клубу спільно з IT-компанією Tallanto.

Оксана Домну (викладач ділового етикету), Коляда, Блозовська і мама одного з учнів Олена Саліста-Московіна
Фото: Олександр Букрєєв
Оксана Домну (викладач ділового етикету), Коляда, Блозовська і мама одного з учнів Олена Саліста-Московіна

Коляда сама викладатиме в школі «Фінанси», «Професії майбутнього» і пізніше навчить дітей створювати їх перший бізнес-план. Більшість дисциплін, серед яких «Діловий етикет», «Ораторське мистецтво», «Основи економіки» - також читатимуть переселенці з відповідними знаннями та досвідом. Але є і запрошені фахівці. Наприклад, відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповість юним підприємцям про здорове харчування.

Заняття проводитимуть тричі на тиждень, причому одне заняття - щосуботи - буде виїзним. Діти відвідають приватні компанії, познайомляться з їхньою роботою. Почнуть з візиту в «Ekste Bank», де зможуть побачити, як працюють касири, оператори, як рахують гроші і приймають депозити. Крім того, вони відвідають телеканал «Інтер» і київський офіс Microsoft.

Фото: Олександр Букрєєв

За словами Блозовской, яка допомагала організувати екскурсії для учнів, вони важливі для того, щоб діти вживу відчули атмосферу різних видів бізнесу і спробували для себе визначити, яка сфера їм ближча.

У фіналі проекту учні відвідають Торгово-промислову палату Угорщини в Будапешті.

Нагадаємо, Верховна Рада спростила реєстрацію внутрішніх переселенців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram