ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія подвоїла потужність "Північного потоку"

Введена в експлуатацію друга черга газопроводу.

Росія подвоїла потужність "Північного потоку"

Запуск другої черги газопроводу "Північний потік", що відбувся в понеділок, збільшив потужність газопроводу вдвічі - до 55 мільярдів кубометрів на рік.

Про це повідомляє "РИА Новости".

В урочистій церемонії, присвяченій запуску газопроводу, взяли участь глава "Газпрому" Олексій Міллер, голова комітету акціонерів Nord Stream AG Герхард Шредер, глава Wintershall Райнер Зеле, глава адміністрації президента РФ Сергій Іванов.

Бюджет проекту становив 7,4 мільярда євро, в тому числі 3 мільярди євро припало на вартість труб, 2 мільярди євро - на їх укладку.

У відеозверненні канцлер Німеччини Анґела Меркель зазначила, що "Північний потік" наочно продемонстрував: держава і бізнес можуть, навіть виходячи за межі кількох державних кордонів, бути частиною конструктивного і продуктивного цілого.

На думку прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рюгге, є всі підстави говорити про "золотий вік" газу, тому що поки триває пошук широкомасштабних рішень з використанням відновлюваних джерел енергії, природний газ залишається  найкращим видом палива.

Президент Франції Франсуа Олланд вважає, що "Північний потік" - дійсно унікальне технічне спорудження, один з кращих інфраструктурних проектів в Європі на сьогодні.

Аномальні морози показали, що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не мають і в найближчому майбутньому не матимуть надійних газосховищ, які могли б бути задіяні в період аномальної низької температури повітря. Тому альтернативи модернізації української ГТС немає. Тому що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не знімають ризиків, які викликані аномально низькими температурами

— Микола Азаров, прем'єр України

Nord Stream є принципово новим маршрутом для експорту російського газу до Європи. Газопровід завдовжки 1,22 тисячі кілометрів проходить по дну Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд). До запуску цього маршруту російський газ поставлявся в Західну Європу двома шляхами - по території Білорусії і потім Польщі, а також через Україну і потім Словаччину, причому на останній маршрут припадало дві третини поставок. З початком роботи першої гілки "Північного потоку" газ з РФ почав надходити в Німеччину та інші західноєвропейські країни напряму.

Перша черга була запущена 8 листопада минулого року. Акціонерами проекту Nord Stream є "Газпром" (51%), німецькі Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas (по 15,5%), французька GDF Suez і нідерландська Gasunie (по 9%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram