ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія запускає другу чергу газопроводу в обхід України

Транзит природного газу територією України скоротився на 22,86%.

Росія запускає другу чергу газопроводу в обхід України

У понеділок, 8 жовтня, буде запущено в експлуатацію другу чергу газопроводу "Північний потік". Так потужність газопроводу збільшать удвічі - до 55 млрд куб на рік.

Основну частину запустили 8 листопада минулого року. Акціонерами проекту Nord Stream є "Газпром" (51%), німецькі Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas (по 15,5%), французька GDF Suez і нідерландська Gasunie (по 9%), повідомляють РІА "Новости".

З початком експлуатації російсько-європейського газопроводу "Північний потік" Україна втратила 15% від надходжень, які вона раніше отримувала за транзит газу з Росії в Європу.

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Nord Stream є принципово новим маршрутом для експорту російського газу в Європу. Газопровід завдовжки 1,22 тисячі кілометрів проходить по дну Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд). Із початком роботи першої гілки "Північного потоку" газ із РФ почав надходити в Німеччину й інші західноєвропейські країни напряму, що мало зумовити скорочення транзиту через Україну та Словаччину.

Зазначають, що транзит природного газу територією України в держави Західної Європи за підсумками восьми місяців цього року скоротився на 22,86% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 54 млрд куб. У період із листопада 2011-го по 1 жовтня 2012-го за допомогою "Північного потоку" на експорт доправлено 8,7 млрд куб.

Маршрут газопроводу "Північний потік" проходить через особливі економічні зони Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини, а також через територіальні води Росії, Данії та Німеччини. Будівництво першої нитки почалося у квітні 2010 року і було завершене в червні 2011 року. Будівництво другої нитки почалося в травні 2011 року, її укладення вдалося завершити достроково - 18 квітня.

Зазначимо, Україна втратила більш ніж $290 млн за сім місяців цього року від скорочення транзиту російського газу через територію країни. У Міненерго це пов'язують з уведенням РФ обхідного газопроводу "Північний потік". За підсумками року країна може недоотримати $500 млн через введення обхідного газопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram