ГоловнаКультура

Держкіно заборонило прокат другого сезону серіалу "Свати", "1+1 media" оскаржить це рішення

Відзначають, що серіал розвиває в українців комплекс меншовартості.

Держкіно заборонило прокат другого сезону серіалу "Свати", "1+1 media" оскаржить це рішення
Федор Добронравов
Фото: http://detector.media

Експертна комісія Держагентства у справах кіно проголосувала за відмову у видачі каналу "1+1" повторного дозволу на показ другого сезону серіалу "Свати". Про це повідомляє "Детектор медіа".

За відмову проголосували 15 членів комісії, один - за дозвіл, двоє заявили про конфлікт інтересів, а один член комісії не брав участі в засіданні через зайнятість на зйомках.

Член експертної комісії Марія Гурська відзначила, що в серіалі державні установи вказані російською мовою, а деякі вивіски - українською, через що створюється враження, що Україна інтегрована в російський простір. Окрім того, серіал розвиває в українців комплекс меншовартості, оскільки сім'я героїв з українським прізвищем виглядає менш освіченою на відміну від сім'ї з російським прізвищем.

Група "1+1 media" заявила, що обурена відмовою Держкіно у відновленні прокатного посвідчення на серіал "Свати" і має намір оскаржити в суді рішення експертної комісії.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року Міністерство культури України внесло актора серіалу Федора Добронравова до переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці, і заборонило в'їзд до України. Через це Держагентство з питань кіно також заборонило показ серіалу "Свати".

Студія "Квартал 95" мала намір оскаржити заборону серіалу в міжнародних судах, однак Окружний адміністративний суд Києва відмовився задовольняти цей позов. У березні цього року Окружний адміністративний суд Києва скасував заборону серіалу "Свати" і дозволив в'їзд в Україну російському акторові Федору Добронравову.

Служба безпеки України і Держагентство у справах кіно оскаржили дозвіл в апеляційному суді, однак програли цей позов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram