ГоловнаКультура

Заступник директора Українського центру культурних досліджень звільнився

Звільнення Євгена Ковальського не є результатом службового розслідування.

Заступник директора Українського центру культурних досліджень звільнився
Фото: Міністерство культури

Заступник директора Українського центру культурних досліджень Євген Ковальський, щодо якого проводилося службове розслідування, звільнився.

Про це повідомив міністр культури Євген Нищук на підсумковій прес-конференції, коментуючи ситуацію з конкурсом проектів "Малі міста - великі враження".

Нагадаємо, що Український центр культурних досліджень в 2018 році провів конкурс проектів, бюджет якого становив 4,3 млн грн. Переможцями стали вісім проектів з різних українських міст.

Організатори фестивалю кіно і урбаністики "86", який проходить в Славутичі і теж був серед переможців, розповіли про те, що заступник директора УЦКД Ірини Френкель Євген Ковальський нібито вимагав від них відкат. "Під час однієї із зустрічей відповідальний за координацію проекту співробітник УЦКД (Ковальський - прим. ред.) захотів, щоб ми вкотре переробили бюджет, зменшивши його до 470 тис. грн, - розповіла організатор фестивалю "86" у коментарі для статті LB.ua "Малі міста" з великими складнощами". - На решту 30 тис. грн він збирався оформити договір з невідомим підрядником, який не надавав послуг фестивалю, і говорив, що за цим гроші планує "компенсувати послуги з адміністрування проекту". Це була дивна езопова мова, за якою, на нашу думку, стояла спроба отримати відкат".

Парфан заявила, що вони з колегами звернулися до Ірини Френкель з проханням усунути Ковальського від роботи з проектом, але цього, за її словами, не сталося.

Фестиваль "86" виступив з офіційною заявою, після якої в Міністерстві культури оголосили про службове розслідування щодо Ковальського та Ірини Френкель (інформація про розслідування щодо Френкель не підтвердилася).

"Я дуже різко відреагував на цю ситуацію, можливо, навіть занадто різко. В результаті цього Ковальський пішов з УЦКД", - заявив міністр культури на прес-конференції 17 січня, зазначивши, що ідея конкурсу "чудова" і цього року міністерство буде просити кожну область висунути на конкурс по два найкращих проекти, які зможуть претендувати на фінансування.

Водночас заступниця міністра Тамара Мазур заявила, що службове розслідування щодо Євгена Ковальського завершилося і "результати прийшли до Міністерства культури". "Була сформована комісія з розслідування, на засідання якої запрошувалися люди, які висунули звинувачення проти Ковальського. Ми також просили надати нам аудіозапис, про який йшлося (організатори "86" записали розмову з Ковальським на аудіо - прим.), але нам його не надали. Представники фестивалю на засідання не прийшли, а аудіозапис так ніхто не почув - без нього ми не можемо зробити жодних висновків", - заявила Мазур.

Відзначимо, що аудіозапис, зроблений фестивалем "86", опублікували на сайті Громадського 7 листопада 2018 року.

Також підтвердилася інформація про те, що конкурс культурних проектів у малих містах України отримав фінансування в розмірі 50 млн грн і буде проведений міністерством культури. Про це на підсумковій прес-конференції міністерства повідомила перша заступниця міністра культури Світлана Фоменко.

За її словами, міністерство зараз працює над створенням порядку проведення конкурсу і найближчим часом буде набирати експертів у конкурсні комісії. "Ідея в тому, щоб проект підтримував розвиток креативних індустрій. У наших планах - розбити конкурс за категоріями, щоб на фінансування подавалися проекти різного масштабу", - додала Фоменко. Очікується, що до 1 березня міністерство затвердить порядок проведення конкурсу, до 1 травня - проведе відбір, а восени менеджери культурних проектів вже зможуть звітувати про витрачені гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram