ГоловнаКультура

Міністерство інформполітики виділило Дням українського кіно 15 млн грн

Покази проходили і в Україні, і за кордоном.

Міністерство інформполітики виділило Дням українського кіно 15 млн грн
Фото: www.ukrkino.com.ua

З жовтня 2018 року в 15 українських містах і шести за кордоном проходили Дні українського кіно, організовані спільно кінофестивалем "Молодість" і Міністерством інформаційної політики.

Як повідомили організатори на прес-конференції, покази відвідало 25 тис. глядачів, яким продемонстрували 10 нових українських картин.

Покази проходили у Береговому, Сторожинці, Чорноморську, Вознесенську, Каховці, Токмаку, Богуславі, Глухові, Ромнах, Балаклії, Сватовому, Покровському, Жовтих Водах, Косові та Снятині. Крім того, Дні українського кіно відбулися в Оттаві, Монреалі і Торонто, Лондоні, Порту і Нью-Йорку.

Глядачам показали фільми "Кіборги", "Як тебе звати?" (реж. Ірина Громозда і Світлана Залога), "Сторожова застава", "Вкрадена принцеса", "Спасибі", "Чужа молитва", "Війна химер", "Брама", "Божевільне весілля" і "Дике поле".

Як зазначив арт-директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, відбір фільмів відбувався за смаком організаторів - вони прагнули вибирати найсвіжіші фільми. Але не всі нові фільми вдалося показати, тому що якісь із них виходили в цей час у прокат. Держсекретар Мінінформполітики Артем Біденко при цьому додає, що міністерство не впливало на відбір фільмів, але "рекомендувало показувати кіно на актуальну тему, тобто про війну на Донбасі".

Бюджет усього проекту Днів українського кіно склав 15 млн грн і був повністю забезпечений міністерством.

"Українські фільми виходять на екрани кінотеатрів в Україні і в Європі, отримують призи на найбільших світових кінофестивалях, але побачити ці фільми можуть переважно жителі великих міст, - розповідають організатори. - Тому одне з наших завдань - привернути увагу до питання відсутності екранів у маленьких містах України".

Андрій Халпахчі закликав Кабмін виділити кошти на будівництво або реконструкцію кінотеатрів в українських містах. "Повернення кінотеатрів у невеликі міста України не менш важливе, ніж будівництво доріг", - підкреслює він. Представники кінофестивалю підкреслюють, що для показів українських фільмів вони возили зі собою всю необхідну техніку - екрани, звукове обладнання, оскільки на місцях не завжди є можливість показати кіно.

Зазначимо, що в Україні на цей момент налічують близько 500 кінозалів і менш ніж 200 кінотеатрів.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що під загрозою закриття опинився кінотеатр "Київ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram