ГоловнаКультура

Заборона фільму про Стуса порушить інтереси держави, - голова Держкіно

Адвокат Медведчука пригрозив через суд заборонити фільм «Стус».

Заборона фільму про Стуса порушить інтереси держави, - голова Держкіно
Фото: Макс Требухов

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко назвав можливу заборону фільму про українського поета і політв'язня Василя Стуса порушенням інтересів держави і платників податків.

Про це він заявив Громадському.

Іллєнко зазначив, що співфінансування державою фільму означає, що держава буде однією зі сторін у разі позову про заборону показу.

«Очевидно, що в разі заборони показу фільму будуть порушуватися інтереси держави і інтереси платників податків, які заплатили 50% вартості виробництва фільму. Це буде суд не персонально зі сценаристами фільму, режисером або компанією-виробником, це судова справа, в якій однією зі сторін буде держава в особі агентства з питань кіно», - сказав Іллєнко.

12 серпня адвокат Віктора Медведчука опублікував заяву, в якій вказав, що якщо фільм «Стус» вийде в прокат з недостовірною інформацією про Медведчука, він залишає за собою право на «відповідні правові дії», зокрема спрямовані на заборону показу фільму через суд.

13 серпня син українського поета і політв'язня Василя Стуса - Дмитро - заявив, що відмовився співпрацювати з творцями фільму про батька, оскільки йому категорично не сподобався сценарій стрічки. Також Дмитро Стус заявив, що автори фільму порушили усі домовленості на фільм про батька.

Нагадаємо, 10 серпня стало відомо, що з фільму "Стус", який повинен вийти на екрани наступного року, прибрали всі сцени з Віктором Медведчуком, який, як відомо, був адвокатом поета. За оцінками юристів та істориків, його діяльність не в останню чергу призвела до того, що поетові дали 10 років ув'язнення в таборі суворого режиму.

За версією продюсера фільму Артема Денисова, сцени з Медведчуком прибрали з фільму через необхідність скоротити хронометраж, який разом з іншими вирізаними з сценарію епізодами, становив 180 хвилин (заявлений хронометраж - 100 хвилин). За версією режисера картини Романа Бровка, це сталося через те, що з Медведчуком в сюжеті фільм нібито не взяли б у прокат великі дистриб'юторські компанії. Крім того, Бровко зіслався на прохання Дмитра Стуса, який пізніше це спростував. За версією актора Геннадія Попенка, чий пост в Фейсбуці став початком цієї публічної історії, сцени з адвокатом Стуса вирізали після "дзвінка з адміністрації Медведчука", що продюсер фільму заперечує.

Фільм "Птах душі" (перша назва стрічки) знімається за контрактом Держкіно з компанією "UM-GROUP". Проект став одним з переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Сума державної фінансової підтримки становить 19 млн 264,5 тис. грн. Загальна вартість виробництва фільму - 38 млн 529 тис. грн.

Фільм розповідає про останні дні життя геніального українського поета-шістдесятника і про його загадкову смерть у радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985-го року. Медведчук був адвокатом Стуса на судовому процесі в 1980 році. Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. У виступі перед судом адвокат заявив, що всі злочини підсудного заслуговують покарання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram