ГоловнаБлогиБлог Володимира Лапи

Українські компанії повинні усвідомити: Зовнішній ринок – не лише нові можливості, а ще й велика відповідальність

Вважаю за необхідне поінформувати суспільство щодо ситуації навколо можливої наявності Salmonella enteritidis в харчовому яйці, яке експортується з України до Держави Ізраїль, оскільки інформація набула широкого розголосу та, навіть, певного викривлення. Як вам відомо, Головний ветеринарний інспектор з питань експорту Держави Ізраїль повідомив українську сторону про виявлення бактерії Salmonella enteritidis в яйцях, які експортуються вітчизняною компанією. У зв’язку з цим ізраїльська сторона 6 січня експорт українських яєць призупинила. При цьому ізраїльські колеги не повідомили звідки саме було виявлено сальмонелу (упаковка, контейнер, шкарлупа, саме яйце…).

Фото: Катя Куницкая

Тому поки що говорити про наявність Salmonella enteritidis в харчовому яйці не варто. Для того, щоб мати підстави стверджувати чи заперечувати цей факт, прийнято рішення про проведення протиепізоотичного розслідування на підприємстві, яке здійснює експорт харчового яйця до Держави Ізраїль. Паралельно відібрано біологічні матеріали на дослідження у відповідну регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини та Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ.Дослідження ще тривають, а про їх результати українське суспільство та ізраїльська сторона обов’язково будуть поінформовані.

Крім того, ми матимемо можливість з’ясувати всі питання безпосередньо з ізраїльською стороною - 13 січня я разом із заступником Голови Держветфілослужби України Олександром Вержиховським відбудемо до Держави Ізраїль, де проведемо зустрічі з представниками компетентних органів, зокрема, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства сільського господарства Держави Ізраїль, та бізнес-спільнотою. Ми розраховуємо, що під час переговорів будуть зняти всі незрозумілі питання, пов’язані з призупиненням експорту українського харчового яйці до Ізраїлю.

Хочу наголосити, що зараз до Держави Ізраїль експортує яйця лише одна українська компанія. За минулий рік ця компанія експортувала 32 млн. харчових яєць в чотири країни. Загалом, за 2015 рік українські компанії експортували 900 млн. яєць в різні країни світу. І досі випадків із виявленням збудника сальмонельозу Salmonella enteritidis не було.

Але у будь-якому випадку хочу підкреслити, що завдання Держпродспоживслужби – це ефективний контроль. Нагадаю, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» № 1602 відповідальність за безпечність та якість харчових продуктів покладена на виробника. Але разом з цим ми робитимемо все від нас залежне для того, щоб цю відповідальність підкріпити дієвими заходами державного контролю, щоб убезпечити від неякісної продукції не лише зовнішні ринки, але й передусім українського споживача.

Запевняю, що у випадку виявлення невідповідності безпечності харчової продукції, заходи з боку Держпродспоживслужби будуть максимально жорсткими, бо для нас безпечність харчових продукції та захист прав споживачів - це пріоритет.

При цьому українські виробники повинні засвоїти, що для нас зовнішній ринок – це не лише нові можливості, але й велика відповідальність. Тому українські компанії, які виходять зі своєю продукцію на світовий ринок, мають бути до такої відповідальності готовими.

Володимир Лапа Володимир Лапа , Радник Президента УКАБ з питань лобізму та ринкової аналітики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram