ГоловнаБлогиБлог Віктора Тарана

Без електронного врядування подолати корупцію неможливо, – результати Форуму “Е-Урядування 2016: як зробити органи влади інновац

У Києві відбувся форум “Е-Урядування 2016: як зробити органи влади інноваційними?”, на якому представники влади, активісти та звичайні громадяни поспілкувалися про впровадження онлайн-інструментів в управлінні муніципалітетів. Провідні новатори в уряді поділилися своїм досвідом запровадження реформ. А громадськість розказала з якими проблемами їм доводиться стикатися, добиваючись якісних змін. Спікерами стали заступник Міністра фінансів України Оксана Маркарова, директор із інновацій Львівської міської ради Яніка Меріло та інші.

Фото: Макс Левин

Під час виступу Оксана Маркарова розказувала про проект Е-data. На її думку, щоб подолати корупцію, необхідно перевести усе державне урядування в електронну форму. “Розумієте, економічними злочинами мають займатися відповідні органи, а що можемо зробити ми, фінансисти? Все просто, ми можемо зробити ці фінанси відкритими для всіх, і для правоохоронців, і для журналістів, і для простих громадян, з податків яких ми отримуємо зарплати. А вони вже мають слідкувати як і куди витратили їхні гроші,” – підкреслила заступник Міністра. Також під час Форуму було представлено платформу “Відкритий бюджет”, розроблену експертами Центру політичних студій та аналітики. Вона покликана налагодити спілкування та довірливі стосунки між платниками податків та тими, хто ці кошти використовує. Завдяки цьому порталу державні органи у доступній для всіх формі, через графіки та малюнки, можуть показувати скільки грошей вони отримали та скільки і на що витратили. Експерт Центру політичних студій та аналітики Володимир Тарнай під час свого виступу зауважив: “Для держави дуже важливо йти в ногу із своїм суспільством, яке дуже змінилося за останні два роки, стало відповідальним і вимогливим. Тож важливо сучасною мовою вести діалог із людьми. І дані порталу – чудовий інструмент для цього спілкування.”

Представник Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Юрій Бугай розказав слухачам про систему державних електронних торгів Prozorro. Ресурс, який, з’явився завдяки тому, що кілька десятків бізнесменів, активістів і чиновників одного разу повірили у те, що можна очистити систему держзакупівель від корупції. Адже, завдяки своїй відкритості онлайн, Prozorro дозволяє спростити процедури проведення тендерів і дозволяє долучитися до них усім охочим. Він наголосив: “Державні закупівлі – одна із найбільших статей розходів бюджету. І лише повна підзвітність і відкритість цих розходів допоможе позбутися збитків державі, дозволить економити кошти і використовувати їх на благо власного народу”. Після чого висловив сподівання, що усі присутні на зустрічі представники місцевого самоврядування знайдуть багато цікавих та дієвих електронних рішень для своїх рад і після повернення додому почнуть активно їх впроваджувати.

Саме з цією метою у кінці Форуму було оголошено про створення Платформи, за допомогою якої можливо об’єднати усіх охочих та з’явиться можливість навчати й ефективно впроваджувати різноманітні електронні сервіси на місцях.

Віктор Таран Віктор Таран , Менеджер групи публічні фінанси «Реанімаційного Пакету Реформ», експерт Центру політичних студій та аналітики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram