Особливості виплати пенсій у першій половині січня 2019 року

Виплати пенсій у січні 2019 року має свої особливості. Вони не схожі на попередні роки. І вони є наслідком окремих урядових рішень пов’язаних з виплатою пенсій у попередньому році. А саме, підняття пенсій 550 тисячам військовим пенсіонерам на 50%. Таке підняття пенсій не було забезпечено фінансовим ресурсом з самого початку. І як наслідок призвело до незначної затримки з їх виплати в липні. На фоні значних виплат за боргами попередніх періодів, вся система пенсійних виплат була залежна від можливості отримання позик Пенсійним фондом з Держаного казначейства і додаткового прямого фінансування з бюджету.

«Ціна» такого фінансово необґрунтованого та політичного рішення для Пенсійного фонду у 2018 році становила 15,5 млрд грн, з яких:

- 4,8 млрд грн прострочена заборгованість Пенсійного фонду станом на 01.01.2019 за позики 2018 року (відповідно до законодавства ці кошти мали бути повернути у 2018 році);

- 10,7 млрд грн – додаткове пряме фінансування Пенсійного фонду, яке було надано у грудні 2018 року за рахунок змін в Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

Ці фактори формують вихідні умови для виплат пенсій у січні 2019 року.

У першій половині січня, пенсії виплачувалися переважно за рахунок коштів державного бюджету. Станом на 11 січня з державного бюджету було перераховано повністю місячну суму пенсійних виплат у розмірі 14,3 млрд грн. Це відбулося щоб не допустити затримок у виплаті пенсій, оскільки:

- в першій половині місяця, зазвичай, спостерігаються низькі надходження від ЄСВ. За цей період ПФ отримав 7,5 млрд грн (на 1.2 млрд грн більше минулого року. Одна з причин – збільшення мінімальної заробітної плати);

- в Пенсійного фонду існувала прострочена заборгованість за позики попереднього періоду і Державне казначейство, в автоматичному режимі, списувало надходження від ЄСВ на погашення заборгованості.

Пенсійний фонд до 14 січня погасив свою прострочену заборгованість 2018 року. Проте, починаючи з 11 січня уже отримав нові позики на 5,1 млрд грн. Отримання позик ПФ в першій половині січня є стандартною процедурою для ПФ. Таким чином, він компенсує касові розриви між своїми надходженнями та видатками.

Ще однією особливістю січня цього року є те, що у попередні роки, пенсійні виплати січня виплачувалися у грудні місяці (10 млрд грн). Таким чином, зменшуючи січневі пенсійні виплати та надаючи пенсіонерам кошти до новорічних свят. Цього року такого не відбулося.

Віктор Мазярчук Віктор Мазярчук , Голова правління Центру досліджень фіскальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram