ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 14 июня

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Фото: www.segodnya.ua

Софія Павлівна 1928 року народження, українка, але має російське громадянство. Зараз проживає в м. Миколаєві, одержує там пенсію та користуюся пільгами, як учасник ВВВ. Їй видано тимчасове посвідчення на постійне проживання.

Зараз зіткнулася з проблемою одержання відшкодування від знецінення грошових заощаджень колишнього СРСР. Ощадний банк відмовляється їх виплачувати у зв’язку з тим, що вона є громадянкою Росії. Софія Павлівна просить допомогти їй розібратися з цим питанням.

Шановна Софія Павлівна!

Перш за все вам потрібно отримати громадянство України. Тільки після цього ви будете мати право претендувати на виплату цих коштів.

Виплати здійснюються відповідно до постанови КМУ від 23 квітня 2012 року № 346 (Про виплату в 2012 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи Ощадного банку СРСР, що діяли на території України, та в облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов’язання СРСР і сертифікати Ощадного банку СРСР, придбані на території Української РСР), де визначено провести з 1 червня 2012 р. виплату громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, тобто компенсаційні кошти виплачуються тільки громадянам України на підставі паспорта громадянина України.

Для одержання коштів необхідно подати наступні документи:

  • паспорт громадянина України та ксерокопії сторінок паспорта;
  • довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та її ксерокопію (не надається в разі наявності в паспорті відмітки про право здійснювати платежі без ідентифікаційного номера);
  • ощадні книжки за компенсаційним(и) рахунком(ками).

Дочка пані Ганни (громадянка України) у м. Харкові не змогла стати на облік в поліклініку (вона чекає дитину), у зв’язку з тим, що вона періодично проживає у Москві. Пані Ганна просить поради, чи правомірні дії лікарів? А також, чи має дочка право на виплату грошей при народженні другої дитини, якщо їй прийдеться народжувати у Москві?

Шановна пані Ганна!

Для отримання допомоги необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення по місцю проживання (реєстрації). Разом з тим допомогу можуть призначити і по місцю фактичного проживання, але для цього необхідно буде надати довідку про неотримання цієї допомоги по місцю реєстрації.

Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.

Для отримання допомоги необхідно пред’явити паспорт або інший документ, який підтверджує особу, а також такі документи:

  • Заяву по формі, затвердженою наказом Мінпраці і соціальної політики від 08.06.06 № 215. (заповнюється безпосередньо у відділі соціального захисту населення).
  • Копію свідоцтва про народження дитини.
  • Витяг з Державного реєстру актів громадянського стану про народження дитини для виплати допомоги (з РАГСу). Або подається довідка для призначення допомоги при народженні, яка надається виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради. Жінки, які постійного проживають на території України, але народили за кордоном, надають видану компетентним органом країни перебування і легалізований в установленому порядку в Україні документ, який засвідчує народження дитини, якщо інше не встановлено міжнародними договорами України.
  • Довідку про склад сім’ї і копію свідоцтва про народження кожної дитини, яку включають при визначенні розміру допомоги. Ці документи подають особи, які звертаються за призначенням допомоги при народженні другої і наступної дитини.

У Маргарити Миколаївни виникла проблема з проставленням відмітки про державну реєстрацію на право власності на земельну ділянку. Після смерті батька, вона отримала у спадщину будинок, і земельну ділянку на якій він розташований.

Шановна Маргарита Миколаївна!

Ваш старий акт видано на дві ділянки: для будівництва та ОСГ без кадастрових номерів. Зараз державний акт має буди видано окремо на кожну з цих ділянок. Тобто треба робити технічну документацію і у вас буде один акт на 0,10 га. під будівництво і один акт на 0,0161 га. під ОСГ.

В інакшому випадку можете звертатися до суду але малоймовірно, що рішення буде на вашу користь.

Андрій уклав угоду з будівельною фірмою, щодо побудови будинку з дерева. З часом з’ясувалося, що «фірмачі» нічого не побудували та просто зникли. Міліція не знайшла складу злочину у діях людини, яка вже раніше притягалася до відповідальності за подібні дії. Прокуратура погодилася. На даний момент підприємство визнано банкрутом.

Шановний пане Андрій!

Що стосується цивільно-правових відносин, то, нажаль, ви уклали договір підряду з юридичною особою і всі зобов’язання несе саме ця особа, тобто це приватне підприємство. І коли підприємство вже офіційно пройшло процедуру банкрутства, визнано офіційно банкрутом та немає ознак фіктивного банкрутства, то всі претензії до нього втрачають сенс.

Зараз ми вам радимо звернутися до прокуратури ще раз, разом із такими ж постраждалими людьми, яких теж ось так обманули, щоб це була колективна скарга з декількома заявниками, приведіть усі докази.

Наталія Юріївна з Чернігова має проблему з переоформленням придбаної через біржу квартири. Нотаріус відмовляється переоформлювати документи, оскільки угода купівлі-продажу свого часу не буда нотаріально посвідчена.

Фото: azbuka-perevoda.ru

Шановна Наталія Юріївна!

Згідно вимог ст. 227 ЦКУ в редакції 1963 року, такий договір підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню. Більше того, ЦКУ та Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України містить чіткий перелік договорів, які підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню. До них зокрема належить і договір про відчуження (купівлю-продаж, міну, дарування або довічне утримання) житлового будинку та іншого нерухомого майна.

На сьогоднішній день ви не маєте права розпоряджатися вашою квартирою (подарувати дочці), оскільки ваш договір зобов’язаний був бути посвідчений нотаріально.

З літа 2010 року в Україні з’явився реєстр прав власності. Якщо БТІ на ваше прохання надасть вам цей витяг і ви залишитесь там як власник квартири, тоді нотаріус не зможе вам відмовити.

Тамара Петрівна, жителька Могильов-Подільського Вінницької області, без дозволу побудувала будинок 10 на 6 метрів за 8 метрів від річки (шириною 2,5 мерти, і глибиною 30-40 см.). Після чого в 2010 році звернулась до міськвиконкому, щоб оформити документи на право власності на будинок. В приватизації на будинок їй було відмовлено, через порушення Водного кодексу України, який не дозволяє будівництво житлових будинків ближче ніж за 25 метрів до річки. Що робити в такому випадку, запитує слухачка?

Шановна Тамара Петрівна!

Ви зобов’язані були знати (або проконсультуватись), перед тим як вкладати гроші в будівництво, що при будівництві житла біля річок потрібно дійсно враховувати ряд обмежень. Зокрема стаття 79 Водного кодексу (ВК) говорить про те, що річка, біля якої збудовано ваш будинок належить до так званих малих річок. Згідно п.7 ч.1 ст. 80 ВК, з метою охорони водності малих річок, забороняється надавати земельні ділянки у заплавах річок під будь-яке будівництво, окрім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд. У ВК також існує стаття 65, і вона визначає спеціальний порядок, як саме потрібно використовувати землі біля річок.

Ви повинні були це все враховувати, перед тим як починати ваше будівництво.

Микола Васильович на приватизованій ділянці без оформлення побудував будинок у межах села під Києвом та не ввів його в експлуатацію. Ділянка приватизована, але не проставлений кадастровий номер. Наскільки важлива приватизація такого будинку і яка її процедура. Та чи можливе оформлення всіх документів без кадастрового номера, запитує Микола Васильович.

Шановний Микола Васильович!

Дякуємо вам за актуальне на сьогоднішній день запитання. Після завершення будівництва вам потрібно обов’язково здати будинок в експлуатацію. Реєструвати право власності на збудований вами будинок на даний момент необхідно керуючись нормами наказу Мінюсту № 7/5 від 7 лютого 2002 року «Про затвердження тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно». Згідно з п. 1.5 ч.1 ст. 1 положення державній реєстрації підлягають житлові будинки, також державній реєстрації підлягає право власності на закінчене будівництвом нерухоме майно, яке прийняте в експлуатацію за встановленим законодавством порядком. Державна реєстрація проводиться представником БТІ, який робить це на підставі документів, яке БТІ готовить.

Якщо у вас вже є державний акт на право власності на земельну ділянку, ви все рівно є власником цієї ділянки навіть без кадастрового номеру. А що стосується кадастрового номеру, то згідно до п.4 постанови Кабміну від 18 серпня 2010 року за № 749 «Про затвердження тимчасового порядку присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці» кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої кадастровий номер не змінюється. А коли ділите земельну ділянку – тоді вам присвоюється новий номер.

Свекруха Людмили з 1963 року перебуває у шлюбі з чоловіком, з яким не живе разом з 1970 року. Більше того – вона не знає, де він знаходиться. Людмила непокоїться за квартиру, власницею якої є свекруха. Чи не претендуватиме зниклий чоловік на квартиру своєї законної дружини після її смерті?

Шановна пані Людмила!

Якщо квартира приватизована на вашу свекруху та на вашого чоловіка – то решта все неважливо. Коли у шлюбі майно придбавається, воно є спільною власністю подружжя у всіх випадках, окрім приватизації. У разі спадкування, спадкоємцем буде ваш чоловік, та чоловік вашої свекрухи, але він вже не має права претендувати на квартиру.

Якщо він не з’явиться до державної нотаріальної контори протягом 6 місяців і не напише власноруч заяву про те, що він так само претендує на це майно ваш чоловік буде єдиним спадкоємцем і ця квартира залишиться йому абсолютно законно. А взагалі радимо розірвати цей шлюб, на підставі того, що чоловік невідомо де знаходиться.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram