Компаніям треба думати над залученням не боргового, а акціонерного капіталу

Сьогодні «головний біль» бізнесу – не брак кредитних коштів, а надмірні кредитні зобов’язання, які в кінцевому результаті загрожують фінансовій стабільності компанії.

Ріст багатьох українських підприємств, серед яких є й великі корпорації, значно перевищує показник наявності оборотного капіталу. Тобто компанія розвивається значно швидше за свої фінансові можливості. А розрив між фінансовим забезпеченням і ростом – це один з головних нині ризиків для компанії. У таку ситуацію компанія може потрапити лише в одному випадку – коли в неї існують надмірні кредитні апетити. Існує оціночний показник стану кредитного навантаження на кампанію, це кредитний портфель не повинен перевищувати 2,5-3 річних EBITDA (аналітичний показник, що дорівнює обсягу прибутку до вирахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань).

Проблема кредитування в Україні, безумовно, існує, але вона є набагато глибшою, ніж знається на перший погляд. Немає чим кредитувати, але й немає кого кредитувати. Бо сьогодні, на жаль, більшість компаній понабирали кредитів стільки, що важко знайти те підприємство, яке б відповідало оціночним вимогам EBITDA.

Мы должны понимать, что без кредитования ни одна экономика независимого государства развиваться не может

Варіантів задоволення фінансових потреб компанії є кілька. Найбільш ефективним я вважаю пошук інвестора – залучення не боргового, а акціонерного капіталу. Для цього перш за все потрібно мати бажання залучити інвестиції саме до статутного фонду, бути відкритим і прозорим, відповідати тим вимогам щодо якості та конкурентоздатності, які встановлюють світові та європейські фінансові інвестори.

Мирослав Табахарнюк Мирослав Табахарнюк , віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, кандидат економічних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram