ГоловнаСвіт

Європа знову закривається. Куди та як подорожувати українцям

Європейський Союз виключив Україну із «зеленого пандемічного списку». Відтепер для українських громадян вкотре тимчасово закривається можливість безперешкодного вільного в’їзду на територію країн ЄС і Шенгенської зони. Звісно, не можна назвати «безперешкодним в’їздом» мороку з наданням сертифікатів про вакцинацію чи необхідністю робити ПЛР-тестування, втім це норма часу. Одначе зараз йдеться про інше – про обмежений доступ українців до Європи. 

Куди, коли та яким чином можна буде потрапити – далі LB.ua.

Фото: EPA/UPG

Кого і куди пускатимуть

Почнімо з гарних новин. Перша – навіть попри рішення європейського регулятора виключити Україну з «зеленого списку» третіх країн, кожна держава Євросоюзу самостійно вирішуватиме, пускати чи ні наших громадян на свою територію. Та й визначатиме перелік документів, необхідних для проходження кордону. 

Друга позитивна новина: Україна – далеко не перша держава, що не є членом ЄС і має з ним безвізовий режим, яку виключили з відповідного списку. До цього до Косова, Північної Македонії, Чорногорії також застосовували обмеження. Однак повної блокади більшість країн, як це було рік тому, коли ЄС повністю закривав свої кордони, проти громадян цих держав не запроваджували.

Поки що українців точно не пускатимуть Болгарія та Мальта. Вони ще до рішення європейського регулятора перенесли Україну до «червоної зони», заборонивши в'їзд навіть повністю вакцинованим. У ці держави можна потрапити лише за наявності дуже поважної причини, і то якщо відповідний національний регулятор надасть вам на це дозвіл.

Фото: EPA/UPG

Водночас якщо ви пройшли повну вакцинацію препаратом, який визнає ЄС, вірогідніше за все, зможете потрапити до чималої кількості країн Співдружності та держав Шенгенської зони. Однак тут слід буде дивитися на кожну державу Євросоюзу окремо, вивчати її внутрішні правила, які запроваджені в разі перенесення третьої держави до тієї чи іншої карантинної зони. Скажемо відразу: часткова імунізація тут не врятує. 

Яскравий приклад – Франція. Україна у французьких пандемічних списках наразі в «помаранчевій зоні», що унеможливлює безпроблемний перетин кордону для людей, які щепилися лише першою дозою. У цьому разі ви все рівно маєте надати ПЛР-тест (зроблений за 72 години до польоту) або результат антиген-тесту (за 48 годин), вас можуть на місці попросити пройти експрестестування, а потім обов’язково відправити на ізоляцію. При цьому ви ще маєте надати поважну причину для перетину французького кордону. До речі, якщо ви їдете з дітьми 12 і старше років, для них діють такі самі правила завчасного тестування (вакциновані ви самі чи ні).

Утім, знову-таки, йдеться наразі про варіант «помаранчевої зони». Після виключення з «білого списку» ЄС кожна країна, як вже було вказано, сама визначатиме, в яку зону зону переводити Україну. Від цього залежатимуть правила перетину кордону і перебування на іноземній території.

Фото: EPA/UPG

Зауважимо: як показав досвід інших держав, які зіткнулися з тими самими викликами, що й Україна, існує вихід із ситуації. Найчастіше перевірка відбувається в державах ЄС під час першого перетину кордону. Щоб оминути певні обмеження (це стосується і вакцинації підлітків), ви можете прибути в європейську країну, яка застосовує порівняно ліберальні правила в’їзду, а далі вирушити до іншої держави на авто. І наголошуємо: тут потрібно також дивитися на те, як кожна країна відслідковує таку активність (можна потрапити в доволі непросту ситуацію). 

Заразом слід зауважити, що такі держави, як, до прикладу, Греція, Угорщина, Словенія, Данія, впускають громадян із третіх «червоних» країн навіть за наявності ПЛР-тестування. При цьому в деяких з них ви маєте обґрунтувати причини для в’їзду. Чи збережеться ця тенденція в найближчі місяці, невідомо, адже на всьому Європейському континенті зростає рівень захворюваності на коронавірус.

Щоб отримати докладну інформацію щодо закордонних поїздок, дивіться мапу, постійно поновлювальну МЗС. Там ви просто наводите на потрібну державу, обираєте режим, яким подорожуєте (тимчасовий візит чи транзит), і читаєте повну інформацію про дозвільні та інші документи, які необхідні для перетину кордону. 

https://tripadvisor.mfa.gov.ua/?page_id=1973 

Проблема вакцинації

На жаль, далеко не всі повністю щеплені українські громадяни зможуть безперешкодно перетинати європейські кордони. Виняток – імунізовані препаратом китайської компанії Sinovac Biotech – вакциною CoronoVac. Поки що регулятор ЄС відмовляється її реєструвати. Є країни Євросоюзу, які з нею дозволяють поїздки (деякі з обмеженим пересуванням до публічних місць на кшталт ресторанів), однак більшість усе ж відмовляє в перетині кордону.

Швейцарські прикордонники здійснюють перевірку документів в аеропорту Женеви в рамках нових правил, введених у межах
Європейського Союзу для боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19, Швейцарія
Фото: EPA/UPG
Швейцарські прикордонники здійснюють перевірку документів в аеропорту Женеви в рамках нових правил, введених у межах Європейського Союзу для боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19, Швейцарія

Це величезна проблема для українців, які вирішили імунізувати себе китайською вакциною. Так, згідно з офіційною статистикою Мінфіну, майже 30% щеплених в Україні зголосилися на CoronoVac. Для них поки що доступні такі держави ЄС і Шенгенської зони: Австрія, Естонія, Кіпр, Норвегія, Фінляндія, Греція, Ісландія, Нідерланди, Словенія, Іспанія, Угорщина, Швейцарія, Швеція. 

Частковий список держав світу, які дозволяють в’їзд вакцинованим препаратом CoronoVac, можна віднайти за цим посиланням:

https://cutt.ly/YRc8WaN

Нині складно сказати, коли регулятор ЄС визнає китайську вакцину – окрім медичних питань, які виникають у європейців, є й суто політичні, пов’язані з охолодженням відносин з Китаєм.

Ще один важливий момент, про який слід обов’язково сказати, – це прийом сертифікатів державами ЄС. Більшість вимагає виключно електронні форми, ряд держав – і паперові. Отже, перед поїздкою ви маєте ретельно вивчити, який документ можете надати, і підготуватися до цього. Добре, що ЄС визнав українські електронні сертифікати, які завантажують у застосунок «Дія».

Фото: EPA/UPG

Із паперовою довідкою про імунізацію ви можете потрапити до Австрії, Литви та Польщі (куди з CoronoVac зась), Словаччини і, до прикладу, Фінляндії, однак якщо ви прилетите до Італії із цим, то вас просто не пропустять. Те саме стосується Швеції, Ісландії й інших країн.

Як отримати сертифікат у застосунку «Дія»:

  • для початку його завантажити;
  • потім обрати в меню вкладку «Послуги»;
  • далі натиснути на «COVID-сертифікат»;
  • обрати, який саме сертифікат хочете завантажити - внутрішній чи міжнародний (можна по черзі завантажити обидва);
  • перейти до опції «Отримати сертифікат»

Усе, сертифікат на вашому смартфоні. 

Проте тут варто вкотре зауважити: усе залежить від країни, яку ви обираєте для перетину кордону ЄС. Щоб не опинитися у вимушеній ізоляції і не змарнувати гроші, оберіть для «входу» ту державу Співдружності, яка має менші обмеження. 

Для того, окрім додатку МЗС, є одне важливе посилання – спеціальна програма, розроблена ЄС, де вказується вся потрібна інформація: від вакцин і сертифікатів до пандемічних правил окремих держав.

https://cutt.ly/HRveXkE

***

Найближчими тижнями пандемічна ситуація в Україні не зміниться на краще, тому якийсь час Європа буде обмежена для подорожей. Особливо це стосується невакцинованих громадян, яким уже прямо показують: ваша необачність загрожує безпеці континенту, а не лише вашої держави. Тому йдіть й імунізуйтеся.

Олександр ДемченкоОлександр Демченко, редактор відділу "Світ"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram