ГоловнаСвіт

Генсек ОБСЄ обговорив ситуацію на Донбасі з главою російського МЗС

"Ми дійшли згоди, що немає альтернативи повній реалізації Мінських домовленостей".

Генсек ОБСЄ обговорив ситуацію на Донбасі з главою російського МЗС
Томас Гремингер
Фото: Front News International

Генеральний секретар Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) Томас Гремінгер обговорив з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим шляхи врегулювання ситуації на Донбасі й захисту спостерігачів спеціальної моніторингової місії (СММ).

Про це вони повідомили на спільній прес-конференції у Москві.

"Ми детально обговорили перспективи політичного врегулювання на сході України, виходячи з безальтернативності повній і послідовній реалізації мінського комплексу заходів, розглянули шляхи підвищення ефективності СММ ОБСЄ в Україні, роботу якої Росія активно підтримує", - сказав Лавров.

Він також закликав ОБСЄ пильніше стежити і давати об'єктивну оцінку діям української влади у сфері мовних, освітніх та релігійних прав громадян, які, як вважає Росія, масово порушуються.

"Ми обговорили необхідність сприяння прогресу у вирішенні конфліктів, особливо я говорю про Україну. Ми дійшли згоди, що немає альтернативи повній реалізації "мінських домовленостей", немає жодного іншого можливого інструменту дій. Ми також погодилися, що нам потрібно зміцнювати та захищати усі доступні ОБСЄ інструменти у цьому регіоні, особливо моніторингову місію, і ми повинні зробити все можливе для того, щоб захистити спостерігачів місії", - додав Гремінгер.

Російські журналісти попросили його прокоментувати питання про підозру у зраді й арешт в Україні директора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, на що Гремінгер процитував заяви представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра, в яких висловлюється стурбованість.

Нагадаємо, раніше Гремінгер заявив, що представники Росії мають право на участь у СММ ОБСЄ в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram