ГоловнаСвіт

МЗС планує у 2018 році ввести електронну візу для іноземців і систему "ДРУГ" для українців за кордоном

МЗС зможе розвантажити свої консульські пункти в аеропортах.

МЗС планує у 2018 році ввести електронну візу для іноземців і систему "ДРУГ" для українців за кордоном
Андрей Заяц
Фото: надано автором

МЗС України планує 2018 року запустити електронну візу для іноземців, які прибувають в Україну, а також систему "ДРУГ" для українців за кордоном.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів державний секретар МЗС України Андрій Заяць.

"Наступного року ми плануємо ввести електронну візу для в'їзду в Україну. Це дозволить розвантажити наші консульські пункти в аеропортах, коли одним рейсом прибувають 40-50 іноземців, яким на місці потрібно оформити візу, тому виникає черга і перший контакт з Україною для них не дуже психологічно вдалий", - пояснив дипломат.

За його словами, вже проведено підготовчі процедури. "Думаю, що протягом першого кварталу 2018 електронна віза стане реальністю", - додав Заяць.

Крім того, для громадян України за кордоном заплановане введення системи "ДРУГ" - добровільна реєстрація українських громадян. Це програма, яку можна завантажити в смартфон і в якій при виїзді за кордон можна добровільно зареєструватися. Вона дозволяє, якщо на території цієї країни виникає якась надзвичайна ситуація, отримувати автоматичну розсилку посольства, попередження, куди йти, що робити, чого не робити. Дипломатам же це дає чіткіше уявлення про кількість українських громадян, які перебувають на території тієї чи іншої країни.

"Торік, коли в Туреччини відбулася спроба військового заколоту, було дуже важко оцінити реальну кількість громадян України, які перебувають у цій країні. Більш-менш реальну цифру ми отримали тільки від операторів мобільного зв'язку (хоч і вони показали тільки цифру тих, хто увімкнувся в роумінгу). Тому ми будемо широко пропагувати цю систему. Аналоги використовують усі передові держави. І переконаний, що нашим громадянам теж буде корисно користуватися цією системою", - зазначив Заяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram