ГоловнаСвіт

Молдова оголосила Рогозіна персоною нон ґрата

"Рогозін неодноразово дозволяв собі недипломатичні висловлювання про владу і жителів республіки".

Молдова оголосила Рогозіна персоною нон ґрата
Дмитрий Рогозин
Фото: EPA/UPG

Влада Молдови оголосила віце-прем'єр-міністра РФ Дмитра Рогозіна персоною нон ґрата.

Про це повідомляє портал АVA.MD з посиланням на заяву міністра закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Андрія Галбура.

У міністерстві наголошують, що Рогозін неодноразово дозволяв собі недипломатичні висловлювання про владу і жителів республіки.

Як повідомляли наприкінці липня, в Молдові збирають підписи під петицією про визнання віце-прем'єра РФ Рогозіна персоною нон ґрата. Автори звернення наголошували, що "Дмитро Рогозін особисто брав участь у збройному конфлікті проти конституційної влади Республіки Молдова в 1992 році, а також продовжує відкрито погрожувати війною Республіці Молдова, підтримуючи сепаратистський режим у Тирасполі у військовому і політичному плані, порушуючи норми міжнародного права, зокрема положення Базового політичного договору між Республікою Молдова та Російською Федерацією".

28 липня Румунія закрила повітряний прострір для літаків Рогозіна. Румунська влада пояснила заборону польоту над Румунією тим, що Рогозін входить до списку санкцій ЄС (проти віце-прем'єра введені візові та фінансові санкції). Згодом Рогозін написав низку повідомлень із невтішними коментарями на адресу румунської влади, проте пізніше все видалив.

Раніше, в травні, в Молдові персонами нон ґрата оголосили п'ятьох російських дипломатів. Міністерство закордонних справ Молдови зобов'язало дипломатів покинути країну впродовж 72-х годин. Про це в соціальних мережах написав президент Ігор Додон. Голова держави засудив рішення зовнішньополітичного відомства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram