ГоловнаСвіт

Шойгу вперше визнав існування російських кібервійськ

У Держдумі заявили, що інформація про російські "війська інформаційних операцій" є секретною.

Шойгу вперше визнав існування російських кібервійськ
Сергей Шойгу

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу під час промови на засіданні Держдуми, відповідаючи на запитання про необхідність відтворення управління, яке займалося контрпропагандою, повідомив, що в Росії створено війська інформаційних операцій.

Про це повідомляє "РБК"

"За цей час створено війська інформаційних операцій, що набагато ефективніше і сильніше від того управління (яке існувало за радянських часів), яке називалося контрпропагандою", - сказав він. Деталей він не вказав.

Перший заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич розповів РБК, що війська для інформаційних операцій були створені в Росії "недавно" і що інформація про них є закритою. "Є фахівці, які викривають [іноземні] диверсії в електронних, паперових і телевізійних носіях", - заявив він. За словами сенатора, друге завдання підрозділу - це відбиття хакерських атак.

Джерело РБК у Держдумі пояснило, що мова дійсно про "структурний підрозділ у Міністерстві оборони, що займається відбиттям хакерських атак". "Також воно займається контрпропагандою і всередині країни, і за її межами, і в інтернеті, і в ЗМІ". При цьому він висловив здивування, що Шойгу повідомив про це, оскільки "інформація є секретною".

Нагадаємо, що раніше в лютому штаб кандидата в президенти Франції Еммануеля Макрона звинуватив Росію в кібератаках. Крім того, генеральний секретар партії "Вперед!" Рішар Ферран сказав, що підконтрольні російській владі Russia Today і Sputnik поширюють неправдиві повідомлення, щоб налаштувати громадську думку проти Макрона.

Як повідомляли, Євросоюз виділяє додатково €800 тис. для протидії спробам Росії вплинути шляхом дезінформації і пропаганди на вибори в Європі.

Раніше, 6 січня, американські спецслужби опублікували доповідь, у якій стверджувалося, що Росія намагалася вплинути на вибори у США за допомогою кібератак. Розвідслужби також стверджували, що наказ про проведення кампанії втручання у вибори віддав особисто російський президент Володимир Путін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram