ГоловнаСвіт

У Британії прийняли аналог "закону Магнітського"

Під дію закону підпадають несумлінні чиновники з усього світу.

У Британії прийняли аналог "закону Магнітського"
Фото: sibnovosti.ru

Палата громад британського парламенту прийняла законопроект, багато в чому схожий з американським "списком Магнітського".

Новий британський закон дозволить вилучати нерухомість і заморожувати активи іноземних чиновників, викритих у порушеннях прав людини, передає ВВС.

Автори законопроекту запропонували зарахувати до протизаконної поведінки чиновників їхню участь у тортурах й інших порушеннях прав людини. Заступник міністра внутрішніх справ Бен Воллес на дебатах зазначив, що під дію закону підпадають несумлінні чиновники з усього світу.

У результаті законопроект, який отримав підтримку і з боку опозиційної Лейбористської партії, був прийнятий одностайно. Тепер його відправлять у палату лордів, де, як очікується, він так само легко пройде голосування. Після цього він набуде статусу закону.

Засновник фонду Hermitage Capital Вільям Браудер, який тривалий час виступав за прийняття такого закону, назвав підсумки голосування справжнім тріумфом. Він вважає, що закон після ухвалення вселить страх у серця недолугих чиновників у Росії "й інших автократичних країнах".

Він також стверджує, що в разі успішного прийняття законопроекту Великобританія стане третьою після США і Естонії і другою в Європі країною, яка прийняла закон, що дозволяє притягувати до відповідальності людей, причетних до смерті Сергія Магнітського.

Нагадаємо, юрист Сергій Магнітський загинув під час слідства в СІЗО "Матроська тиша" 16 листопада 2009 року в Росії за нез'ясованих обставин. Він пробув в ув'язненні майже рік. Його смерть викликала широкий громадський резонанс. За версією голови Hermitage Вільяма Браудера, юрист Hermitage став жертвою злочинної групи, що включає високих російських чиновників і силовиків.

Сам Магнітський стверджував, що розкрив схему розкрадання з бюджету 5,4 млрд рублів співробітниками правоохоронних органів за допомогою податкової служби. Результати розслідування обставин смерті Магнітського, проведеного Hermitage, були визнані західними країнами, в тому числі США і лягли в основу "списку Магнітського" - документа, в якому зібрано прізвища всіх осіб, причетних, за версією Hermitage, до смерті юриста.

У грудні Сенат США схвалив законодавство про розширення "закону Магнітського" на весь світ. США прийняли "закон Магнітського" наприкінці 2012 року. Обмеження вводять персональні санкції щодо громадян, яких влада США вважає причетними до порушення прав людини і принципу верховенства права в Росії. Санкції обмежують в'їзд на територію США і дозволяють заблокувати фінансові активи в деяких банках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram