ГоловнаСвіт

Близько 300 високопоставлених військових пішли з польської армії на знак протесту

Польські військові виступають проти політизації армії.

Близько 300 високопоставлених військових пішли з польської армії на знак протесту
Фото: EPA/UPG

У Польщі 26 генералів і 260 вищих офіцерів за останні 16 місяців пішли з лав польської армії на знак протесту проти політичного втручання уряду.

Про це пише The Telegraph.

Як зазначає видання, "польська армія перебуває на межі дисфункції після виходу з її лав осіб вищих звань на знак протесту проти політичного втручання уряду".

За даними видання, військові, які пішли у відставку, розчарувалися через те, що є очевидне потурання військовим, які лояльні до правлячої партії "Право і Справедливість", а також через те, що Міноборони Польщі не здатне провести консультації з ними з приводу змін в армійській структурі.

Станіслав Козей, генерал у відставці, який також займав посаду голови Ради національної безпеки Польщі, заявив, що масштаби і темпи звільнень становлять "загрозу для ефективного функціонування армії".

"Як ви знаєте, у солдата немає іншого способу протестувати проти дій своїх політичних начальників, аніж залишити службу - і це те, що ми бачимо", - повідомив Козей кореспонденту The Telegraph.

"Верховне командування не погоджується ні з самими рішеннями, ні зі способом, як реалізується політична влада: відкрите політичне втручання в компетенцію армійського командування, цивільні службовці, які беруть на себе роль політичних керівників, і політизація армії за партійною ознакою", - заявив він.

Серед тих, хто покинув вищий ешелон армії, - начальник генерального штабу, генерал Мечислав Гоцул, який пішов у відставку наприкінці січня.

Як повідомляли в листопаді минулого року, Польща створює війська тероборони для протидії російському спецназу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram