ГоловнаСвіт

Переговори з приводу Сирії в Астані завершилися безрезультатно

Іран, Туреччина, Росія і чиновники Сирії домовилися створити спільну групу моніторингу.

Переговори з приводу Сирії в Астані завершилися безрезультатно
Фото: EPA/UPG

Учасники переговорів з урегулювання ситуації в Сирії не досягнули прогресу під час зустрічі в столиці Казахстану Астані 16 лютого.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на посередників переговорів - представників Росії, Туреччини та Ірану.

Відзначають, що представники сирійського уряду і повстанці вкотре відмовилися від зустрічі віч-на-віч, спільну заяву за участю всіх сторін після завершення 40-хвилинної зустрічі теж оприлюднено не було. Замість цього Іран, Туреччина, Росія і чиновники Сирії домовилися створити спільну групу моніторингу з метою забезпечити дотримання хиткого шеститижневого перемир'я.

Посередники переговорів зауважили, що вони все ж будуть продовжувати зусилля щодо зміцнення хиткої угоди про припинення вогню.

Представник повстанців Мохаммад Аллуш сказав, що зустріч "не дала нічого практичного", але додав, що озброєна опозиція отримала кілька обіцянок з боку Москви. Зокрема, за його словами, Росія пообіцяла припинити обстріли районів опозиції і допомогти "зрушити процес звільнення політичних в'язнів".

Російські й іранські парламентери повідомили, що переговори відновляться "менш ніж через місяць".

Нагадаємо, переговори 16 лютого були другою спробою подолати конфлікт між сторонами сирійського конфлікту перед запланованим новим раундом переговорів Організації Об'єднаних Націй з питань Сирії в Женеві 23 лютого.

Перший раунд переговорів з приводу Сирії минулого місяця не привів до жодного значного прориву в урегулюванні конфлікту, який з 2011 року вже забрав життя понад 300 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram