ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний оскаржив вирок у справі "Кировлеса"

Вирок Навальному набуде чинності тільки після розгляду скарги.

Навальний оскаржив вирок у справі "Кировлеса"
Навальный

Захист опозиціонера Олексія Навального оскаржив повторний вирок у справі про розкрадання майна "Кировлеса".

Про це повідомляє "Интерфакс".

Раніше в лютому опозиціонера засудили до п'яти років умовно і штрафу 500 тис. рублів.

Захист подав спільну апеляційну скаргу на вирок Олексію Навальному і Петру Офіцерову, якого засудили до чотирьох років умовно і штрафу 500 тис. рублів.

"У своїй скарзі ми просимо вирок скасувати і припинити кримінальне переслідування наших підзахисних у зв'язку з їхньою непричетність і відсутністю складу і події злочину", - сказав адвокат Навального Вадим Кобзєв.

Скаргу розгляне Кіровський обласний суд. Вирок Навальному і Офіцерову набуде чинності тільки після цього.

"У скарзі ми вказуємо, що події злочину немає, судом першої інстанції грубо проігноровано постанову ЄСПЛ у цій справі від 23 лютого 2016 року, а отже і загальновизнані принципи і норми міжнародного права та міжнародні договори РФ", - сказав Кобзєв.

Ленінський районний суд Кірова виніс повторний вирок Навальному і Офіцерову 8 лютого. Їх визнали винними в розкраданні шляхом розтрати 16 млн рублів держпідприємства "Кировлес". Звинувачення вважає, що Навальний і Офіцеров змусили "Кировлес" продати Вятській лісовій компанії (ВЛК) 10 тис. кубометрів лісу за заниженою ціною на суму 16 млн рублів. Після цього Офіцеров, засновник Вятської лісової компанії, перепродав продукцію з націнкою.

Навальний і Офіцеров заперечують провину. Вони говорили, що здійснили операцію на підставі договору за 15,5 млн рублів, а потім реалізували продукцію покупцям за 17 млн рублів.

Перший вирок у цій справі винесли 2013 року. Навального і Офіцерова засудили до реальних термінів, однак пізніше замінили покарання на умовне. Вони звернулися до ЄСПЛ. Суд визнав, що під час процесу було порушено право на справедливий розгляд. Після цього Верховний суд скасував вирок і відправив справу на новий розгляд.

Нагадаємо, що в ЄС засудили вирок Навальному.

На думку Навального, вирок спрямований на те, щоб позбавити його можливості брати участь у президентських виборах 2018 року. Однак голова його передвиборного штабу Леонід Волков вважає, що вирок не вплине на можливість участі у виборах: норма, яка забороняє засудженим за тяжкі та особливо тяжкі злочини брати участь у виборах, на його думку, суперечить Конституції. Навальний заявив, що оскаржить її в Конституційному суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram