ГоловнаСвіт

У НАТО вирішили посилити присутність в Чорному морі

Підкреслюється, що це відповідь на нові виклики, а не провокація щодо Росії.

У НАТО вирішили посилити присутність в Чорному морі
Фото: EPA/UPG

Північноатлантичний альянс оголосив про розширення військової присутності повітряних і морських сил союзників в акваторії Чорного моря. Про це сказано в заяві на сайті НАТО, опублікованій в четвер, 16 лютого, передає DW.

Генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг також повідомив про ці плани на зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі. Він пояснив, що глави Міноборони вирішили проводити більше навчань і маневрів для удосконалення систем бойової готовності та підвищення поінформованості про ситуацію в регіоні.

Столтенберг особливо підкреслив, що про провокацію щодо Росії мови немає.

"Наша присутність буде збільшена, але вона матиме ретельно продуманий, оборонний характер і жодним чином не буде провокувати жодних конфліктів чи ескалувати напруженість", - зазначив генсек Північноатлантичного альянсу. За його словами, цей крок - лише один з компонентів загальної стратегії адаптації системи оборони і стримування НАТО до більш складних умов у сфері безпеки, зокрема і в Чорноморському регіоні.

Співробітник НАТО, який побажав залишитися неназваним, повідомив в інтерв'ю агентству AFP, що метою посилення військової присутності в регіоні є отримання секретної інформації, зокрема про розміщені в ньому російські ракети "земля-повітря", у зв'язку з нарощуванням Росією військової сили в Чорному морі. На підготовку цієї угоди у країн, що входять в альянс, пішло близько дев'яти місяців, оскільки Болгарія не хотіла опинитися в невигідному становищі щодо Росії.

Зміцнення позицій альянсу біля його південно-східних кордонів - нова мета союзників після розміщення батальйонів на північному сході Європи. Країни чорноморського регіону, що входять в НАТО, - це Туреччина, Болгарія і Румунія. Україна і Грузія, які мають виходи до Чорного моря, є партнерами Північноатлантичного альянсу.

Раніше в четвер в.о. глави Місії України при НАТО Єгор Божок заявив, що Росія може готувати провокації під прикриттям навчань "Захід-2017".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram