ГоловнаСвіт

Парламент Румунії одноголосно підтримав ініціативу про референдум щодо боротьби з корупцією

Дату проведення плебісциту і питання, яке на ньому ухвалять, повинен оголосити президент.

Парламент Румунії одноголосно підтримав ініціативу про референдум щодо боротьби з корупцією
Фото: EPA/UPG

Парламент Румунії в понеділок, 13 лютого, одноголосно підтримав ініціативу про проведення всенародного референдуму, під час якого румунські виборці повинні прийняти рішення про майбутню боротьбу з корупцією в країні.

Про це повідомляє DW.

Процедуру підготовки референдуму ініціював президент Румунії Йоханніс, повідомляє інформагентство dpa. Тепер він повинен оголосити дату проведення плебісциту і питання, яке на ньому ухвалять.

Рішення парламенту прийнято на тлі масових антиурядових протестів, які тривають вже два тижні. Румунський уряд під тиском протестів минулого тижня вирішив скасувати прийнятий раніше декрет, який передбачає амністію і декриміналізацію низки посадових злочинів. Однак для відставки уряду, чого вимагали демонстранти, в парламенті не вистачило голосів, оскільки партії, що входять до правлячої коаліції в Румунії, мають в законодавчому органі 61 відсоток мандатів.

У неділю, 12 лютого, десятки тисяч протестувальників знову вимагали відставки уряду в Бухаресті і ще восьми містах країни.

Після масових протестів, викликаних урядовим указом, що послаблює покарання за корупцію, міністр юстиції Румунії Флорін Йордахе подав у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram