ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навального засудили до п'яти років умовно

Обвинувальний вирок не дозволить Навальному брати участь у президентських виборах у 2018 році.

Навального засудили до п'яти років умовно
Навальный

Суддя Ленінського районного суду Кірова Олексій Втюрін засудив опозиціонера Олексія Навального до п'яти років умовно у справі "Кіровлісу". Другий підсудний Петро Офіцеров отримав чотири роки умовно.

Про це повідомляє "Медуза".

Кожному підсудному також призначено штраф у розмірі 500 тис. рублів. Рішення суду повністю відповідає покаранню, яке для підсудних просила сторона звинувачення.

Навальний зазначив, що мотивувальна частина вироку практично не відрізнялася від рішення, винесеного на першому процесі у справі "Кіровлісу".

Як відзначає "Медіазона", на випадок реального терміну Навальний прийшов до суду з сумкою, повною необхідних у в'язниці речей.

Навального і Офіцерова визнали винними в тому, що вони примусили керівництво "Кіровлісу" продати їм товар за заниженою ціною, щоб потім отримати прибуток під час перепродажу. За рахунок цього вони нібито виручили 16 млн рублів.

Справу про розкрадання майна "Кіровлісу" було розглянуто повторно. Першого разу, як встановив ЄСПЛ, Навального і Офіцерова засудили до умовних термінів за дії, які не можна відрізнити від звичайного ведення бізнесу. На повторному процесі звинувачення ніяк не змінило свою стратегію, привівши аналогічні докази провини підсудних.

Обвинувальний вирок не дозволить Навальному брати участь у президентських виборах у 2018 році. Таке право в нього з'явилося після скасування першого вироку у справі "Кіровлісу".

Раніше, в грудні 2016 року, Навальний оголосив про участь у виборах президента Росії. Тепер він не зможе балотуватися в президенти протягом 20 років. П'ять років він відбуватиме умовне покарання (ст. 3, п. 5.1 закону "Про вибори президента РФ"), ще п'ять - чекатиме, поки погаситься його судимість (ст. 86, п. 3, ч. "А" УК) і ще десять - за законом про вибори президента (ст. 3, п. 5.2, підп. 1.1), який дозволяє балотуватися особам, які відбули покарання за тяжкі злочини тільки через 10 років після погашення судимості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram