ГоловнаСвіт

ЄС засудив легалізацію Ізраїлем незаконних поселень на землях палестинців

На думку Могеріні, закон закріпить нерівність, вічну окупацію і конфлікт.

ЄС засудив легалізацію Ізраїлем незаконних поселень на землях палестинців
Фото: EPA/UPG

Європейський союз засуджує ухвалення парламентом Ізраїлю "Закону про врегулювання".

Про це у вівторок заявила глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні, передає Інтерфакс-Україна.

"Цей закон перетинає новий і небезпечний поріг, узаконюючи згідно з ізраїльським законодавством вилучення прав власності палестинців і, по суті, дозволяючи конфіскацію приватної палестинської землі на окупованій території", - йдеться в заяві високого представника ЄС у закордонних справах, поширеній в Брюсселі.

Могеріні вказує на те, що цей закон дозволяє "легалізацію" численних поселень і форпостів, які раніше вважалися незаконними навіть за ізраїльськими законами і які є незаконними відповідно до міжнародного права.

На думку глави європейської дипломатії, під час вирішення цього питання ізраїльський парламент вийшов за межі своєї юрисдикції. Будучи реалізованим, закон завадить планам співіснування двох держав і закріпить нерівність, вічну окупацію і конфлікт.

Високий представник ЄС нагадала, що "відповідно до недавно прийнятої резолюції 2334 РБ ООН, ізраїльські поселення на окупованій палестинській території є незаконними згідно з нормами міжнародного права".

ЄС закликав ізраїльське керівництво утримуватися від застосування цього закону і уникати заходів щодо подальшого підвищення напруженості і створення загрози для перспективи мирного врегулювання конфлікту. Від Ізраїлю чекають підтвердження діями і політикою прихильності вирішення конфлікту шляхом створення двох держав, щоб відновити взаємну довіру і створити умови для прямих і конструктивних переговорів, йдеться в заяві Федеріки Могеріні.

Близько 600 тисяч євреїв живуть в 140 поселеннях Західного берега річки Йордан і Східного Єрусалиму, побудованих після ізраїльської окупації 1967 року. Поселення вважаються незаконними відповідно до норм міжнародного права, хоча Ізраїль заперечує це.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram