ГоловнаСвіт

У Чехії запропонували спростити в'їзд для кваліфікованих кадрів з України

Вже зараз українці становлять найчисленнішу групу іноземців у Чехії.

У Чехії запропонували спростити в'їзд для кваліфікованих кадрів з України

У Чехії роботодавці закликали уряд спростити процедуру найму іноземної робочої сили з України, передає DW.

Відкритий лист з таким закликом прем'єр-міністру країни Богуславу Соботці направили в понеділок, 6 лютого, "Союз роботодавців Чехії", "Торгово-промислова палата Чеської Республіки" і "Конфедерація чеської промисловості".

"Місцевий ринок праці не може запропонувати достатньої кількості кваліфікованих кадрів ні серед безробітних, ні серед недавніх випускників, тому роботодавці змушені шукати працівників за кордоном", - наголошується в листі, цитати з якого наводить інформаційне агентство Reuters.

Рівень безробіття в Чехії - один з найнижчих в Євросоюзі. Державну допомогу через втрату роботи отримують 360 тис. осіб. Незважаючи на це, в країні 132 тис. відкритих вакансій, головним чином в сфері ІТ, будівництві, промисловості, електроніці, авто- та машинобудуванні.

Щоб вирішити цю проблему, восени 2015 року, в розпал кризи біженців, Чехія прийняла закон, який передбачає істотне спрощення і прискорення видачі віз українським громадянам з технічною освітою. Згідно з ним майже 3,8 тис. українців щорічно можуть отримувати чеську робочу візу.

Однак зараз чеські компанії заявляють, що чинний закон недостатній, а спрощена процедура видачі віз вимагає кардинального вдосконалення. Чеські профспілки виступають проти активного залучення іноземної робочої сили. Вони заявляють, що це загрожуватиме інтересам чеських працівників.

Згідно з минулорічними даними чеського статистичного відомства, українці вже зараз становлять найчисленнішу групу іноземців у Чехії. Серед півмільйона іноземців в країні, які мають право на тимчасове або постійне проживання, українська громада налічує понад 105 тис. осіб, що більше, ніж громадян сусідньої Словаччини, які працюють в Чехії.

Як повідомлялося в січні, 83% дозволів на роботу, виданих Польщею іноземцям в 2016 році, отримали українці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram