ГоловнаСвіт

Радбез ООН проведе екстрене засідання через ракетні випробування Ірану

Ісламська республіка запустила балістичну ракету.

Радбез ООН проведе екстрене засідання через ракетні випробування Ірану
Заседание Совета безопасности ООН
Фото: UN Photo/Kim Haughton

Рада Безпеки ООН збереться на екстрену нараду у зв'язку з даними про випробування Іраном балістичної ракети.

Як пише Associated Press, екстрену нараду ініціювали США, щоб обговорити запуск Іраном ракети середньої дальності всупереч міжнародним домовленостям. У нараді візьме участь новий постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі.

Як повідомляли Fox News і Reuters із посиланням на неназваних чиновників у США, Іран провів випробування балістичної ракети 29 січня, у неділю, на полігоні за 140 км від Тегерана. Була запущена ракета середньої дальності, яка пролетіла 965 км і вибухнула.

Резолюція ООН 2231 закликає Тегеран не проводити випробування балістичних ракет протягом восьми років. Ці рекомендації набули чинності 20 липня 2015 року. У резолюції сказано, що Ірану наказано "не вдаватися до жодних дій, пов'язаних із балістичними ракетами, які створені для доставки ядерної зброї, в тому числі запуск таких ракет".

Представник Держдепартаменту США Марк Тонер заявив, що Сполучені Штати розглянуть питання, чи є запуск балістичної ракети Іраном порушенням резолюції ООН. "Якщо дії Ірану порушують резолюцію або суперечать їй, ми притягнемо Іран до відповідальності і закличемо інші країни зробити так само", - заявив Тонер.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина й Іран досягли угоди про ядерну програму Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араці. В обмін на це з Тегерана зняли санкції, але їх можуть повернути, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

Під час своєї виборчої кампанії Трамп заявляв про можливість "розірвати" або переглянути цю угоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram