ГоловнаСвіт

Служба безпеки Норвегії повідомила про спробу Росії вплинути на Нобелівський комітет

Москва намагалася не допустити присудження премії миру Петру Порошенку в 2015 році.

Служба безпеки Норвегії повідомила про спробу Росії вплинути на Нобелівський комітет
Фото: dailycomedy.com

Служба безпеки Норвегії заявила, що Служба зовнішньої розвідки Росії намагалася вплинути на Нобелівський комітет, щоб не допустити присудження премії миру президентові України Петру Порошенку в 2015 році.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на сайт норвезької державної телерадіокомпанії NRK.

Влітку 2015 року в інтернеті було оприлюднено підроблений лист від Володимира Гройсмана до повіреного в справах США в Норвегії. У ньому йшлося про те, що Порошенку "вкрай важливо отримати гарантії присудження йому Нобелівської премії". Російське офіційне новинне агентство "Супутник" опублікувало статтю з цим листом під назвою "Україна тисне на США, щоб забезпечити Порошенку Нобелівську премію миру?".

Через два тижні в Норвезький нобелівський інститут прийшли два російські дипломати, які зустрічалися з директором організації Улавом Ньєлстадом. Один з відвідувачів був співробітником Служби зовнішньої розвідки РФ.

Посольство Росії підтвердило візит дипломатів, але як заявили в посольстві, це була звичайна дипломатична робота.

У Норвезькому нобелівському комітеті вважають, що російська спецоперація могла бути націлена як на дискредитацію Порошенка, так і на подання в поганому світлі самого комітету. Хоча, можливо, Москва переслідувала обидві мети одночасно.

Російське посольство у відповіді на запит NRK назвало відвідування Норвезького нобелівського комітету "рутинною дипломатичною роботою", а в діяльності PST побачило ознаки параної.

Нагадаємо, володарем Нобелівської премії миру в 2015 році стала організація "Квартет за національний діалог в Тунісі".

У 2016 році премію отримав президент Колумбії Хуан Мануель Сантос.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram