ГоловнаСвіт

Міністр юстиції Нідерландів подав у відставку через наркоскандал

Політик став третім міністром, який пішов у відставку через цей скандал.

Міністр юстиції Нідерландів подав у відставку через наркоскандал
Ард ван дер Стюр
Фото: EPA/UPG

Міністр безпеки і юстиції Нідерландів Ард ван дер Стюр (Ard van der Steur) подав у відставку через скандал навколо угоди, укладеної 2001 року прокуратурою країни з наркобароном.

Про це міністр повідомив під час слухань у парламенті після критики на його адресу про недостатнє інформування про цю угоду, повідомляє "Укрінформ"

"Я відповів на всі питання під час цих дебатів. Я хочу бути підзвітним парламенту. Але я бачу, що мої відповіді не мають значення, тому що багато хто вже зробили свої політичні висновки", - йдеться в заяві міністра, розміщеній на сайті голландського уряду

Ард ван дер Стюр став третім міністром, який пішов у відставку через цей скандал. Угоду на 4,7 млн гульденів було укладено між колишнім статс-секретарем безпеки і юстиції Фредом Тивеном і наркобароном Цейсом Х. (Cees H.) у 2001 році. За угодою гроші мали повернути на рахунок Х.

У березні 2015 року міністр безпеки і юстиції Нідерландів Іво Опстелтен, а також його заступник Фред Тивен подали у відставку після звинувачень про неповне інформування парламенту про суму угоди.

Окрім того, в грудні 2015 року голова нижньої палати парламенту Нідерландів Анушка вам Мілтенбур пішла у відставку. Вона опинилася в центрі масштабної дискусії після того, як стало відомо про знищення анонімного листа, в якому повідомлялися деталі цієї угоди.

Усі троє колишніх міністрів, як і колишня голова парламенту, належать до Народної партії за свободу і демократію, яку очолює прем'єр-міністр Марк Рютте.

Як повідомляли, в Нідерландах ультраправа партія продовжує лідирувати у передвиборних рейтингах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram