ГоловнаСвіт

Трамп заборонив держфінансування міжнародних НКО, пов'язаних з абортами

Американське фінансування одержують сотні міжнародних організацій, які консультують жінок в найбідніших країнах світу з високою материнською та дитячою смертністю.

Трамп заборонив держфінансування міжнародних НКО, пов'язаних з абортами
Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп одним зі своїх указів відновив федеральну заборону на фінансування США міжнародних некомерційних організацій, які консультують жінок про варіанти планування сім'ї, включаючи аборт.

Про це повідомляє агентство Рейтер. Така заборона була вперше введена в США президентом Рональдом Рейганом у 1984 році.

Така політика, відома під назвами "політика Мехіко сіті" і "правило глобального кляпу", передбачає заборону державного фінансування США неурядових організацій, які пропонують або надають консультації з широкого спектру варіантів планування сім'ї та репродуктивного здоров'я, якщо вони включають аборт. При цьому заборона залишається чинною навіть у тому випадку, якщо надані США кошти спеціально не використовуються для надання послуг, пов'язаних з абортом.

Під час правління Білла Клінтона цю політику було скасовано, потім президент Джордж Буш-молодший відновив її, а Барак Обама знову відмовився від неї в 2009 році. За вісім років правління Обами гроші США на програми, пов'язані з абортами, спрямовували у Фонд ООН у сфері народонаселення.

Відзначимо, що американське фінансування отримують сотні міжнародних організацій, які консультують жінок у найбідніших країнах світу з високою материнською та дитячою смертністю і допомагають їм перервати вагітність.

У березні 2016 року тоді ще кандидат у президенти США Дональд Трамп запропонував карати жінок за аборти, якщо вони стануть незаконними на території США. При цьому мільярдер заявив, що підтримує заборону на аборти, але не уточнив, яким має бути покарання для жінок. Пізніше мільярдер уточнив, що мав на увазі покарання для лікарів, які здійснюють аборти, а не для жінок.

Нагадаємо, лише декілька днів тому тисячі жінок у всьому світі вийшли на марші проти Трампа через його заяви стосовно жінок і мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram