ГоловнаСвіт

МЗС Польщі розсекретило документ 2008 року про перехід до проросійського курсу

Доступ до секретного документа у 2008 році мали тільки чотири людини.

МЗС Польщі розсекретило документ 2008 року про перехід до проросійського курсу
Витольд Ващиковски
Фото: static.prsa.pl

Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський розповів про підписання у 2008 році секретного документа про перехід країни до проросійського курсу.

Про це повідомляє польське агентство PAP.

Документ датовано 4 березня 2008 року і називається "Тези про політику Польщі щодо Росії і України". Доступ до нього у 2008 році мали тільки чотири людини, серед яких був Радослав Сікорський, який займав на ту мить посаду міністра закордонних справ.

"Якщо не торкатися величезних економічних інтересів Польщі в Росії, що стосуються не тільки енергетики, яка відіграє важливу роль у відносинах Польщі з Росією і Європою, а також взаємних культурних і інтелектуальних інтересів, варто звернути увагу, що живий діалог з Росією є великою політичною цінністю для Польщі", - йдеться в тексті.

Автори документа зазначили, що для Заходу Росія є важливим союзником у боротьбі з ісламським тероризмом, а також "великим сховищем ресурсів, які можуть значно економічно підтримати західний світ".

У документі також пропонують використовувати "реалістичний" і "дружньо-критичний" підхід до України.

Ващиковський заявив, що ця робота стала "початком відходу від проукраїнської політики (Польщі - ред.) на користь проросійської".

"Автори не мали ілюзій з приводу успіху, але вирішили, що проросійський (напрямок - ред.) буде своєрідним інструментом, трюком щодо Заходу. Таким чином хотіли поліпшити репутацію на Заході", - цитує польське агентство Ващиковського.

Нагадаємо, що протягом останніх років Польща дотримується проукраїнської позиції. У листопаді 2016 року Ващиковський назвав умови нормалізації відносин з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram