ГоловнаСвіт

Міжнародна ситуація навколо України дає нам серйозну надію, - Єльченко

"Усі серйозні юристи кажуть, що рішення Міжнародного суду ООН буде однозначно на користь України".

Міжнародна ситуація навколо України дає нам серйозну надію, - Єльченко
Владимир Ельченко
Фото: vnews.agency/

Міжнародна ситуація навколо України зараз почала вирівнюватися, що дає нам серйозну надію на поліпшення ситуації.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

"Якщо наприкінці року в повітрі витав якийсь песимізм (у Сирії щось пішло не так, почали говорити про можливе зняття санкцій із Росії, Ле Пен почала визнавати Крим російським), то зараз, схоже, ситуація почала вирівнюватися. Сьогодні ситуація вже не виглядає так, що санкції знімуть, або знову про нас усі забудуть, або нас проміняють. І це надихає. Тож у нас з'являється серйозна надія", - пояснив дипломат.

У зв'язку з цим Єльченко назвав кілька фактів, які свідчать про цю позитивну динаміку: в середині грудня відбулося прийняття резолюції з приводу Криму - це перший документ ООН, де Росію відкрито називають агресором і окупантом; голова Міжнародного кримінального суду зробив висновок, що ситуація в Криму є чистою агресією і підпадає під військові злочини; нещодавно МЗС України подало позов до Міжнародного суду ООН, у результаті чого серйозні юристи почали вже аналізувати наслідки: на відміну від резолюції Генасамблеї або навіть Ради Безпеки ООН, які не виконуються, будь-яке рішення Міжнародного суду ООН треба буде виконувати.

"Так, ми не говоримо, що рішення на користь України буде вже завтра. Так, це займе кілька років. Але всі серйозні юристи кажуть, що рішення буде однозначно на користь України - тому що є серйозна доказова база, від якої нікуди не дінешся. І друге - це рішення буде виконано всіма національними судами. А це означає, що підуть арешти російської власності за кордоном, суден, літаків. Якщо до цього додати санкції, які вже впливають на економічну ситуацію в Росії, то наслідки для Кремля будуть набагато серйозніші, ніж хтось собі там уявляє. Переконаний, що і в самій Росії вже все більше людей усвідомлюють, що не все так просто і легко, як їм показують у телевізорі", - зазначив Єльченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram