ГоловнаСвіт

Опубліковано останнє послання Обами американцям в ролі президента

"Ми - народ. Ми подолаємо. Так, ми можемо".

Опубліковано останнє послання Обами американцям в ролі президента
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Прес-служба Білого дому опублікувала останнє звернення президента США Барака Обами до американців.

LB.ua публікує переклад послання.

"Мої співвітчизники американці,

Існує давня традиція для чинного президента Сполучених Штатів, - залишати прощального листа в Овальному кабінеті для американця обраного, щоб зайняти його місце. Цей лист покликаний розповісти про те, що ми знаємо, чого ми навчилися, і що маленька мудрість може допомогти нашому правонаступнику нести велику відповідальність, яка приходить з найвищою посадою в нашій країні, а також з керівництвом вільного світу.

Але перш, ніж я залишу мою записку для нашого 45-го президента, я хотів би сказати одне останнє спасибі за честь служити як 44-й [президент]. Тому що все, чого я навчився за час свого перебування на посаді, я навчився у вас. Ви зробили мене кращим президентом, і ви зробили мене кращою людиною.

Протягом цих восьми років ви були джерелом добра, стійкості і надії, з якого я черпав сили. Я бачив, як сусіди і спільноти піклуються один про одного під час найгіршої економічної кризи в нашому житті. Я оплакував разом зі скорботними сім'ями в пошуках відповідей - і знайшов благодать в церкві Чарльстона.

Я черпав мужність з надій молодих випускників і наших новітніх військових офіцерів. Я бачив, як наші вчені допомагають паралізованій людині повернути собі відчуття дотику, а поранені воїни, яких списали з рахунків, знову ходять. Я бачив американців, чиї життя були врятовані, тому що вони нарешті мають доступ до медичної допомоги, а також сім'ї, чиї життя були змінені, тому що їхні шлюби визнаються такими ж, як і наші. Я бачив, як найменші діти нагадують нам своїми діями і своєю щедрістю про наші зобов'язання піклуватися про біженців, або працювати на благо світу, і, насамперед, піклуватися однин про одного.

Я бачив вас - американський народ - у всій вашій порядності, рішучості, гарному настрої і доброті. А у ваших щоденних громадянських діях я бачив, як розгортається наше майбутнє.

Всі ми, незалежно від партії, повинні присвятити себе цій роботі - радісній громадянській роботі. Не тільки, коли проходять вибори, не тільки, коли наш власний вузький інтерес стоїть на кону, але протягом усього життя.

Я буду з вами на кожному кроці цього шляху.

І коли прогрес здається повільним, пам'ятайте: Америка - не проект якоїсь однієї людини. Найпотужнішим словом у нашій демократії є слово "Ми". "Ми - народ". "Ми подолаємо".

Так, ми можемо.

Президент США Барак Обама"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram