ГоловнаСвіт

Американські журналісти опублікували відкритий лист до Трампа

Журналісти звинувачують Трампа в тому, що він свідомо ускладнює відносини зі ЗМІ.

Американські журналісти опублікували відкритий лист до Трампа
Трамп
Фото: EPA/UPG

Співробітники американських ЗМІ опублікували відкритий лист обраному президентові США Дональду Трампу, в якому пояснили своє бачення відносин між його адміністрацією і прес-корпусом.

Текст листа розміщено на сайті журналу Columbia Journalism Review, який видає Вища школа журналістики при Університеті Колумбії.

"Ви заборонили новинним організаціям висвітлювати інформацію про вас. Ви використовували Twitter, щоб насміхатися і погрожувати окремим журналістам, і закликали своїх прихильників вчинити так само. Ви виступали за вільніші закони про наклеп і погрожували численними позовами. Ви уникали преси, якщо була така можливість, і порушили норми формування прес-пулу і регулярних прес-конференцій. Ви висміяли інвалідність журналіста, який написав те, що вам не подобається", - йдеться в листі.

Журналісти зазначають, що Трамп продовжує лінію поведінки, яку він використовував під час передвиборної кампанії, і свідомо ускладнює відносини зі ЗМІ. На їхню думку, така лінія поведінки - особистий вибір президента, адже Конституція, зрештою, захищає свободу преси і не диктує президенту, коли проводити прес-конференції і як ставитися до ЗМІ.

"Ви маєте повне право встановлювати основні правила взаємодії з пресою, але й ми можемо робити так само. Це, врешті, наш ефірний час і колонки, на які ви хочете вплинути. Ми, не ви, вирішуємо, як краще працювати для наших читачів, слухачів і глядачів", - наголошено у зверненні.

Журналісти підкреслюють, що будуть публікувати матеріали незалежно від доступу до адміністрації, можуть відмовитися від висвітлення публічних подій або від участі у зустрічах "оф-рекорд" (не під запис), і самі будуть визначати, скільки ефірного часу давати представникам Трампа.

"Ми будемо прагнути висловити свій погляд, навіть якщо ви будете намагатися закрити нас. Ми не зобов'язані переробляти наш радіоефір або колонки під людей, які постійно спотворюють правду", - наголошується в листі.

Раніше цього тижня американський тижневик Times повідомив, що адміністрація Трампа всерйоз розглядає план "виселення" акредитованих журналістів із Білого дому в інше приміщення. Медіа виступають категорично проти, підкреслюючи, що це перешкодить виконанню їхньої роботи.

"Асоціація кореспондентів Білого дому вже відреагувала на план нової адміністрації вигнати журналістів з Білого дому", - йдеться в публікації.

Уперше про це стало відомо в суботу, 14 січня, коли троє представників нової команди підтвердили виданню Esquire, що "план виселення журналістського корпусу з Білого дому перебуває в серйозній стадії розгляду в адміністрації Трампа".

Після цього голова Асоціації кореспондентів Білого дому (WHCA) Джефф Мейсон зустрівся з представником команди обраного президента Шоном Спайсером, щоб з'ясувати ці наміри. У понеділок Мейсон випустив заяву про цю зустріч, повідомивши, що на ній обговорювалися питання доступу преси, місце для проведення брифінгів, а також ставлення Трампа до журналістів.

"Ми обговорювали зацікавленість розширити його (Спайсера - ред.) участь у брифінгах в Білому домі, коли обраний президент Дональд Трамп займе посаду. Це спонукало його команду розглянути питання про перенесення щоденних брифінгів із залу для брифінгів ім. Джеймса Брейді в Білому домі в більше приміщення в комплексі Білого дому", - цитує видання заяву голови WHCA.

З погляду відносин Трампа і преси, Мейсон додав, що WHCA буде оскаржувати кожен випадок, коли репортера виганяють із брифінгу або прес-конференції".

Відносини Трампа з впливовими американськими медіа після його перемоги на виборах залишалися складними. Зокрема, він продовжував звинувачувати ЗМІ в упередженості і замовних матеріалах. Останній випадок стався під час першої прес-конференції Трампа минулого тижня, коли він публічно відмовив у питанні телеканалу CNN, звинувативши його в "підробці новин". Перед цим CNN заявив про звіт американської розвідки, в якому наведено докази збору Росією компромату на Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram