ГоловнаСвіт

У Туреччині для заарештованого лідера опозиційної партії зажадали 142 років в'язниці

Опозиційного лідера звинувачують у пропаганді терористичної організації і розпалюванні невдоволення діями турецької влади.

У Туреччині для заарештованого лідера опозиційної партії зажадали 142 років в'язниці
Селахаттин Демирташ
Фото: mk-turkey.ru

Прокуратура міста Діярбакир, розташованого на південному сході Туреччини, виступила з вимогою засудити співголів опозиційної прокурдської Партії демократії народів (ПДН) Селахаттіна Демірташа і Фіген Юксекдаг до 142 і 83 років тюремного ув'язнення відповідно.

Про це повідомляє турецький телеканал NTV. 

Політиків звинувачують у пропаганді терористичної організації і в розпалюванні невдоволення діями влади.

4 листопада 2016 року за запитом турецької прокуратури були затримані 15 депутатів парламенту країни від ПДН, яких влада звинуватила у зв'язках із забороненою в Туреччині Робітничою партією Курдистану (РПК). Пізніше 11 депутатів, включаючи Демірташа і Юкседаг, заарештували.

Кримінальне переслідування депутатів у Туреччині стало можливим після того, як 7 червня минулого року президент Реджеп Таїп Ердоган підписав закон про зняття недоторканності з парламентаріїв.

Експерти вважають, що основною метою Ердогана є видалення з парламенту депутатів від двох опозиційних партій - прокурдської ПДН і Народно-республіканської. Президент прямо звинувачував ПДН, що має в парламенті третю за величиною фракцію, в тому, що вона є політичним крилом РПК, яка протягом трьох десятиліть веде збройну боротьбу на південному сході Туреччини.

Як відомо, РПК відновила збройну кампанію в Туреччині в липні 2015 року. Приводом для відновлення активної фази протистояння став теракт у місті Суруч, коли загинули 32 людини, переважно курди. З тих пір більш ніж 300 цивільних осіб і близько 800 співробітників служби безпеки були вбиті. Близько 8000 бойовиків РПК були вбиті або затримані.

У вересні лідер РПК обіцяв припинити турецько-курдський конфлікт за півроку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram