ГоловнаСвіт

Тереза Мей представила основні пункти плану реалізації Brexit

Мей заявила, що зміцнення зв'язків між частинами Сполученого Королівства стає найважливішим фактором у визначенні майбутнього Великобританії.

Тереза Мей представила основні пункти плану реалізації Brexit
Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей виступила в Лондоні з програмною промовою, присвяченою плану уряду країни для майбутнього виходу Британії зі складу ЄС.

Як зазначає ВВС, по суті, цей виступ - тезовий виклад позиції британського уряду з приводу "брекзиту".

Під час свого виступу в британському МЗС Тереза Мей наголосила, що домагатиметься збереження найкращих відносин з європейськими партнерами, але при цьому хоче, щоб країна стала більш активним членом глобального економічного співтовариства.

За її словами, в майбутніх переговорах з Євросоюзом Лондон має кілька основних пріоритетів:

1. Мей відкинула можливість подальшого перебування Британії в рамках єдиного європейського ринку після виходу з ЄС - за прикладом Швейцарії чи Норвегії. За її словами, це означало б погодитися з європейськими правилами, одночасно відмовившись від можливості контролювати їх. 2. Британія вийде зі складу європейського митного союзу, оскільки збереження членства в ньому перешкоджало б укладенню нових торгових угод між Великобританією та іншими країнами. 3. Мей наголосила, що уряд виступає за збереження безмитної торгівлі з ЄС - або в рамках нової митної угоди, або в рамках обмеженого членства в нинішньому митному союзі. 4. Політика уряду, яка буде представлена парламенту, буде відрізнятися чіткістю і прозорістю, пообіцяла прем'єр. 5. Вихід з ЄС означатиме, що закони і правила, за якими живе країна, будуть прийматися не в Брюсселі, а в Лондоні, Кардіффі, Единбурзі та Белфасті, запевнила Мей. Це означає, що зміцнення зв'язків між складовими частинами Сполученого Королівства стає найважливішим фактором у визначенні майбутнього Великобританії. 6. Мей пообіцяла включити в майбутню угоду про вихід з ЄС положення, яке забезпечить збереження особливих відносин між Британією та Ірландією - зокрема в тому, що стосується торгівлі та свободи пересування. 7. План передбачає також введення заходів контролю імміграції з країн ЄС. При цьому Мей запевнила, що права європейських громадян, які живуть у Британії, і права британців, які живуть в Європі, будуть збережені. 8. Уряд має намір не тільки зберегти права працівників, зафіксовані в європейському законодавстві, а й розширити їх. Це стосується трудового законодавства і заходів соціального захисту. 9. Важливе місце у промові Терези Мей зайняли питання торгівлі між Британією та ЄС у майбутньому. Торгівля, за її словами, має базуватися на окремій угоді, яку буде укладено з Брюсселем. 10. При цьому Мей зауважила, що Британії пора вийти на глобальну арену як незалежній країні та торговому партнеру. 11. Британський прем'єр-міністр вважає, що майбутня угода з ЄС має містити і зобов'язання Британії щодо продовження співпраці з європейськими країнами у сфері науки, освіти та охорони здоров'я. 12. Особливе значення, за словами Терези Мей, матиме продовження співпраці з країнами ЄС у сфері оборони, безпеки, особливо в боротьбі з тероризмом і міжнародною злочинністю.

Нагадаємо, 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід з Євросоюзу (52% проти 48%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram